Elektroprivreda Francuske renacionalizovana 100%

Od 8.juna francuska država ponovo postaje 100 – stotni vlasnik Elektroprivrede Francuske (Electricite de France – EDF), izjavio je za RTL francuski ministar finansija Bruno le Mer.

„To će nam omogućiti da u najboljim uslovima realizujemo program izgradnje šest novih nuklearnih reaktora nove generacije, rekao je Le Mer.

Do prošle godine, francuska država je posedovala 84 odsto akcija najvećeg elektroprivrednog preduzeća na svetu kad je u julu francuski predsednik Emanuel Makron inicirao ponovnu nacionalizaciju EDFa i novi francuski nuklearni program.

Ponovna nacionalizacija EDFa koštala je 9,7 milijardi evra.

Zašto je EDF ponovo nacionalizivana, objasnila je francuska premijerka Elizabet Born :

„Radi se o tome da se osigura francuski suverenitet u vezi sa, posledicama rata u Ukrajini“, rekla je ona, kako su preneli francuski mediji.

EDF je delimično privatozovan 2005.godine za vreme vlade premijera Dominika de Vilepana i ministra Tijeri Bretona, kada je ostvario istorijski rekord u proizvodnji struje.

Prošlu godinu je EDF okončao s gubitkom od 17,9 milijardi evra zbog, kako je objašnjeno problema u radu nuklearnih centrala, kojih Francuska ima 56, i ograničenja cene električne struje, koje je uvela francuska država.

Na kraju 2022.godine, dugovi EDFa iznosili su 64,5 milijarde evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com