Pa sad ti budi pametan : Ima li propusta u slučaju Mladenovac?

Na sednici Narodne skupštine  posvećenoj bezbednosnoj situaciji u Srbiji, ministar policije Bratislav Gašić podneo je detaljan  izveštaj o višegodišnjem postupanju policije prema  Urošu Blažiću(21), koji je 4.maja iz automatske puške ubio 8 osoba, a pokušao da ubije još 12, njegovom ocu Radiši Blažiću i njegovoj majci Biljani Blažić.

Evo šta smo od ministra saznali, a navedeno po vremenskom redosledu.

Dana 11.11. 2016. godine, Radiši Blažiću [otac Uroša Blažića]od strane policijskih službenika Policijske stanice Mladenovac, privremeno je oduzeto oružje u legalnom posedu i predato Policijskoj stanici Zvezdara radi sprovodjenja upravnog postupka, lovačka puška „crvena zastava“ i malokalibarska puška „crvena zastava“. Dana 15.12.2021.godine isto oružje je privremeno oduzeto od strane policijskog službenika Policijske stanice Mladenovac.

Policijska stanica Mladenovac, dogadjaj od 28.9.2018.godine, postupano po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, izrečene hitne mere Blažić Radiši, prijavljen od strane oca Blažić Najdana da ga je udario otvorenom šakom u predelu potiljka glave.

Policijska stanica Mladenovac, dogadjaj od 28.7.2019.godine, protiv Blažić Uroša podneta je prekršajna prijava zbog prekršaja iz člana 8 stav 1 Zakona o javnom redu i miru, drsko ili bezobrazno ponašanje, Motornom testerom posekao je rampu kojom je Živorad Petković iz Dubone branio ulaz u svoje imanje. Prednjim točkom traktora, kojom je maloletnik upravljao, naneo je Petkoviću lakše telesne povrede.

Policijska stanica Grocka, protiv Blažić Biljane Drugom osnovnom tužilaštvu u Beogradu u redovnom postupku podneta je krivična prijava za krivično delo ugrožavanja sigurnosti iz člana 138 Krivičnog zakona. Krivična prijava je odbačena.

Policijska stanica Mladenovac, dogadjaj od 31.5.2020.godine, protiv Blažić Uroša Više javno tužilaštvo za maloletnike podnelo je krivičnu prijavu broj KU 3292/20 za krivično delo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti člana 323, Kaznenog zakona. Vozio je motocikl. Nije se zaustavio na znak policijskog službenika i udario je istog motorom, a policijski službenik je zadobio povrede ramena i kuka. Prošao je dve patrole, a treća ga je zaustavila.

Doveden je u PS Mladenovac gde je utvrdjeno da se radi o maloletnom licu. U prisustvu oca  Radiše Blažića, uručen mu je poziv da se 1.6.2020.godine javi licenciranom policijskom službeniku za maloletnike u PS Mladenovac. Tada mu je uručena i potvrda o privremeno oduzetom motociklu. Po konsultaciji sa zamenikom tužiocu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, protiv Uroša Blažića je podnesena krivična prijava za krivično delo napada na, službeno lice u vršenju službene dužnosti iz člana 323 u redovnom postupku.

Dana 1.6 2020.godine, u prisustvu oca i  advokata sačinjen je zapisnik o saslušanju osumnjičenog, koji je zajedno s krivičnom prijavom prosledjen Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Takodje, 2.6.2020.godine dostavljen je izveštaj Centru za socijalni rad Zvezdara, Uroš Blažić ima prijavljeno prebivalište na Zvezdari, radi preuzimanja mera iz svoje nadležnosti. Nemamo ishod, rekao je ministar Bratislav Gašić.

Policijska stanica Mladenovac, dogadjaj od 3.9.2021.godine, Blažić Radiša učesnik saobraćajne nesreće, kao i dana 23.4.2021.godine.Podneta je službena beleška o saobraćajnim nezgodama.

Policija nije imala ishod krivične prijave podnete protiv tada maloletnog Uroša Blažića zbog napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti, ali je Više javno tužilaštvo u Beogradu na upit Insajdera(www.insajder.net) odgovorilo da je Veće za maloletnike Višeg suda u Beogradu 23.marta 2021.godine odlučilo da sudski postupak protiv Uroša Blažića obustavi „zbog necelishodnosti  izricanja vaspitne mere“, a pošto su Sud, i pre toga, tužilaštvo, prihvatili izveštaj i mišljenje Centra za socijalni rad, bez kojih  se ne može doneti odluka u postupcima prema maloletnim licima.

„Sud je u rešenju naveo da je prilikom donošenja odluke pre svega imao u vidu da se maloletan, sada punoletan, U. B. prvi put pojavljuje u krivičnom postupku, da nije nastavio s vršenjem krivičnih dela, da je u medjuvremenu postao punoletan, da živi sa roditeljima, da otac ima dominantan položaj u odnosu na majku, ali sa pozitivnim vrednosnim sistemom, da je redovan učenik IV razreda srednje škole u kojoj ostvaruje vrlo dobar uspeh, da slobodno vreme provodi s drugovima istog uzrasta, da nema struktuirane sklonosti ka asocijalnom ponašanju i da je kod njega prisutna odgovornost i kajanja“, navodi se u odgovoru Višeg javnog tužilaštva na pitanje Insajdera (www.insajder.net)

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com