FAZ: SAD nemaju ništa protiv gasovoda Severni tok 2

Američko-nemačka zategnutost povodom rusko-nemačkog  gasovoda Severni tok 2 danas je značajno popustila, tvrdi Frankfurter algemajne cajtung.

Posle minhenskog sastanka zamenika ministra energetike SAD Dan Brouillette i nemačkog ministra privrede Petera Altmajera, američki sagovornik je izrazio veliko zadovoljstvo planovima Nemačke za gradnju terminala za tečni gas.

Tečnim gasom, da podsetimo, SAD žele da konkurišu ruskom gasu. Zasad američki konkurent ima problema sa nedostajućom infrastrukturom i visokom cenom tečnog gasa.

„Evropljani su postigli značajan napredak u njihovoj infrastrukturi“, rekao je zamenik američkog ministra za energetiku.

SAD nemaju ništa protiv da Rusija bude jedan od snabdevača Nemačke gasom, budući da će njene potrebe za gasom u slučaju napuštanja atomske i energije uglja rasti, prenosi FAZ stav Brouillette, ali su se oba sagovornika složila da Nemačka ne sme da bude zavisna od ruskog gasa i tranzit ruskog gasa preko Ukrajine mora da bude sačuvan.

Brouillette je izbegao da odgovori na pitanje o sankcijama, kojima su SAD pretile svim firmama koje učestvuju u projektu Severni tok 2.

Zamenik američkog ministra za energetiku je najavio pojeftinjenje tečnog gasa. On je rekao da na američkoj istočnoj obali sada postoje tri terminala za tečni gas, ali bi ih uskoro moglo biti deset.

Ruska vlada je, istovremeno, sa Investicionog foruma u Sočiju poručila da će Rusija iz Fonda narodnog blagostanja podržati projekte za tečni gas Gasproma i Novateka, ukoliko se iz njih povuku inostrani investitori zbog pretnje novim zapadnim sankcijama Rusiji.

One thought on “FAZ: SAD nemaju ništa protiv gasovoda Severni tok 2

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com