Gasprom opet Ukrajini nudi produženje ugovora o tranzitu gasa na 1 godinu

Ruska gasna kompanija Gasprom danas je saopštila da ja ukrajinskoj kompaniji Naftogas uputila predlog o produženju postojećeg ugovora o tranzitu gasa na još godinu dana, a u obimu zavisnom od procenjene tražnje u Evropskoj uniji.

Kako saopštenje prenosi RIA Novosti, uslov za ovo produženje je da „obe strane odustanu od svih uzajamnih zahteva pred medjunarodnom arbitražom i prekinu sve sudske sporove“.

Uslova ima još: Gasprom zahteva da Antimonopolska komisija Ukrajine ukine odluku o kažnjavanju Gasproma zbog „narušavanja ekonomske konkurencije“.

Od ukrajinske kompanije se traži i da povuče sve inicijative Evropskoj komisiji za pokretanja istraga protiv ruskih kompanija.

Gasprom čeka odgovor Kijeva na ponudu da Ukrajina ruski gas kupuje direktno od Rusije uz popust u ceni od 25%.

Ukrajina je ranije odbila ponude Rusije i zahteva produženje ugovora o tranzitu na deset godina u količini od najmanje 60 milijardi kubika godišnje.

Ove godine Rusija je preko Ukrajine u Evropu izvezla oko 87 milijardi kubika gasa.

Tranzit preko Ukrajine Rusija namerava da nadimesti gasovodima Severni tok 2 (55 milijardi kubika) i Turski tok. Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da će gasovod Turski tok biti završen krajem 2020. godine.

Pošto je Danska odobrila postavljanja cevi Severnog toka 2 kroz svoju ekonomsku zonu, gradnja te deonice od oko 147 kilometara još nije počela zato što još nije istekao formalni rok na žalbu. Kompanija Nord Stream 2 je procenila da je za završetak te deonice potrebno 5 nedelja plus probni rok – tako da ni taj gasovod neće biti u pogonu do kraja ove godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com