Katastrofa se ne da izbeći: Britanski princ optužen za rasističke opaske

Intervju, koji je srednji sin britanske kraljice Elizabete II dao BBC-u, a povodom svog prijateljstva s američkim bogatašem pedofilom Džefrijem Epstajnom, naišao je na krajnje nepovoljan odjek u britanskoj javnosti.

Pa su mediji počeli s objavljivanjem svedočenja koja pokazuju i o drugim neprihvatljivim stavovima princa Endrua.

Rohan Silva (38), rodjeni Britanac  šrilankanskog porekla,  tvrdi u tekstu objavljenom u London Evening Standard-u da je princ Endrju tokom dva njihova susreta koristio rasističke izreke i žali što tada nije protestovao.

Silva je u vreme o kome piše bio pomoćnik bivšeg britanskog premijera Dejvida Kamerona.

Oba puta je princ pozvao Silvu u Bekingemsku palatu.

Prvi put su razgovarali o mogućnosti da se Evropska unija reformiše i o tome kako bi princ mogao da doprinese. Pa je princ, tvrdi Silva, u jednom trenutku bukvalno rekao: “Ono što morate da zapamtite je da nikud nećete stići igrajući belog čoveka“. (Poštujući pravila).

Silva, koji je tamnoput, tvrdi da tada nije znao da je  izraz „playing the white man“, kako je utvrdio kad se vratio u svoju kancelariju,  „stari izraz korišćen u kolonijalno doba kojim hoće da se kaže da se samo belom čoveku može verovati da će poštovati pravila“.

Izraz je odavno napušten zbog rasističke konotacije.

Drugi put su, tvrdi Silva, princ i on razgovarali o radu vladinog sektora za spoljnu trgovinu, pa je povodom pitanja da li bi taj sektor mogao da radi bolje, princ rekao: “Da izvinite na izrazu, to je stvarno ‘the Nigger in the woodpile“.

I ovaj je izraz nastao u vreme robovlasništva na jugu SAD i izbačen je iz upotrebe kao rasistički. Znači isto što i „skelet u ormaru“.

Rohan Silva sad piše da je dugo nakon ovih dogadjaja sebi prebacivao što se na licu mesta nije usprotivio prinčevom izboru reči i da do danas žali zbog toga.

Mada priznaje da je tokom prvog susreta izložio tri stvari koje bi princ mogao da uradi, i da je princ sve tri obavio, Silva primećuje da su ljudi oko njega retko angažovali princa Endrjua za neke zadatke i zaključuje da prinčev agresivni vokabular nije davao rezultate.

Povodom teksta Rohan Silve oglasila se Bakingemska palata: Princ Endrju nikada nije koristio izraze koji mu se pripisuju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com