Glas razuma : Nuklearna energija „nije ni sigurna, ni jevtina, ni čista“

Iz istočne Evrope snažno podržani Francuzi, koji ne pitaju koliko košta da porastu kao nuklearna sila, i Nemci, koji se još kroz maglu prisećaju svojih istorijskih ograničenja, brzo su se dogovorili potpomognuti planski izazvanim ludilom cena energenata : nuklearna energija je podjednako ekološki, zdravstveno i životno rizična koliko i ruski gas, dakle i jedno i drugo su zeleni.

Planski izazvano ludilo cena energenata, koje se mnogi muče da prežive danas, gurnulo je u drugi, treći i dalje planove, instinktivnu brigu za višegeneracijsku genetsku budućnost : Evropska komisija, sa ustima punim vrednosti, mogla je mirno da potvrdi svoju odluku o atomu koji je zelen, zato što je zelen i gas!

Francuske komšije Nemci, kojima je ostalo da isključe dve preostale nuklearke i onda su kvit, još se navodno pouzdaju  u Evropski parlament i Evropski sud, a i inače, zeleni sertifikat atomskoj energiji  znači samo da će investicije u nuklearke postati jeftinije, dakle oslobodjene ekoloških taksi.

Bivšoj ministarki odbrane Nemačke, sadašnjoj predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen stigao je 27.januara na adresu poslednji očajni pokušaj zdravog razuma.

Pariski Mond je izvestio o pismu koje je potpisalo pet bivših japanskih premijera u kome se podseća na tragične posledice nekoliko ključnih nuklearnih katastrofa.

Morihiro Hosokava (1993-1994), Tomiiči Murajama (1994-1996), Morihiro Koizumi (2001-2006), Jukio Hatojama (2009-2010) i Naoto Kan (2010-2011) podsećaju da su katastrofe Ostrva tri milje u SAD marta 1979.godine, Černobilja u Ukrajini aprila 1986.godine i Fukušime marta 2011.godine  „dokazale, i to po ogromnoj ceni, da nuklearke nisu sigurne“ ili kako je kasnije novinare u Klubu stranih dopisnika u Tokiju podsećao Morihiro Koizumi, Fukušima je definitivno pokazala da „nuklearke nisu ni sigurne, ni jeftine, ni čiste.

Jer, ako je neko zaboravio, potpisnici su podsetili na evakuacuje ogromnog broja ljudi, kontaminaciju poljoprivrednih površina i – rak štitne žlezde kod dece, što su sve bile direktne posledice tih odjednom zaboravljenih katastrofa i dokaz da tu o sigurnoj proizvodnji čiste energije po pristupačnoj ceni ne može biti ni reči.

Kao što vidimo, bivše se ministarke odbrane Nemačke, sadašnje predsednice Evropske komisije Ursule van der Lajen dramatično pismo  nije dojmilo.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com