Hoće li Miler dozvoliti Bajatoviću da zaradjuje na reeksportu ruskog gasa?

Juče je u Moskvi potpisan sporazum izmedju Gasproma i Srbijagasa kojim se Srbiji odobrava reeksport ruskog gasa.

Samo po sebi ovo odobrenje ne znači da je Rusija dala Srbiji pogodnost koju ne uživa ni jedna druga ili malo koja druga zemlja.

Naime, marta 2017. godine sporazumom izmedju ruske gasne kompanije Gasprom i Evropske komisije završen je takozvani antimonopolski spor, započet u Briselu 2012. godine.

Kao što su Ekonomske Vesti već pisale, tim sporazumom se ruska kompanija Gasprom obavezala da će ukinuti ugovorna ograničenja koja njenim evropskim kupcima zabranjuju reeksport ruskog gasa ili taj reeksport čine neisplativim.

Dakle, odobravanje reeksporta Srbiji samo je formalno uskladjivanje rusko-srpskog ugovora s sporazumom postignutim izmedju Gasproma i Evropske komisije.

Ipak, da li bi se Srbiji isplatio reeksport ruskog gasa? Ruski komentatori jučerašnjih izmena u rusko-srpskom ugovoru tvrde da bi. Jer Srbija od Rusije dobija popust na cenu gasa od 15%.

Mogla bi da zaradi na reeksportu ukoliko od Rusije kupuje po privilegovanoj ceni više gasa nego što joj je potrebno za sopstvene potrebe.

Rusko-srpskim ugovorom za period 2012-2021. godina Rusija Srbiji garantuje godišnju isporuku od 1,5 milijardi kubika s mogućnošću da ta isporuka bude povećana do čak 5 milijardi kubika godišnje.

Kako su Ekonomske Vesti već pisale, Gasprom je objavio da je Srbija od početka ove godine do 15. avgusta uvećala kupovine ruskog gasa za 40,8%. Ekonomskim Vestima je u Srbiji potvrdjeno povećanje kupovina za 35-40%. Tada nismo uspeli sasvim da razjasnimo šta je bio uzrok ili možda cilj ovako povećanih nabavki. Niti koliko su tačno kubika ukupno iznosile tako uvećane nabavke ruskog gasa?

Ruski energetski stručnjaci su juče takodje komentarisali novonastalu mogućnost reeksporta. Bez pozivanja na pouzdane izvore u Gaspromu ili ruskom političkom vrhu, oni tvrde da Gasprom ne bi mogao dozvoliti da mu Srbija u regionu konkuriše nižom, pa ni istom cenom ruskog gasa u većem obimu od 500 miliona kubnih metara. Zašto baš 500 miliona nije objašnjeno.

Ruski izvori takodje tvrde da je u rusko-srpskim dokumentima upisano da će dogodine isporuke ruskog gasa Srbiji biti povećane za 15% odnosno sa 1,5 milijardi kubika na 1,725 milijardi kubika. Tako bi Srbija, tvrdi isti izvor za ruske medije, mogla da reeksportuje 0,225 milijardi kubika uz odgovarajuću zaradu.

Jučerašnji rusko-srpski razgovori, bar javno, nisu dali odgovor na ključno pitanje: kojim pravcem će Srbija dobijati ruski gas posle 2019. godine?Pominjan je priključak na gasovod Turski tok, ali, kao što znamo, cev na koju bi se mogla priključiti Srbija ne postavlja se još ni preko teritorije Turske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com