Hoće li OPEK smanjiti proizvodnju?

Sutra će se u Beču sastati članice OPEK-a kako bi pokušale da se dogovore o smanjenju proizvodnje nafte i stabilizaciji njene cene, koja je pala za 30 odsto od sredine juna. Međutim, signali koje šalju članice OPEK-a dovode u pitanje mogućnost postizanja dogovora, navodi američki časopis Vol Strir Džurnal.

U utorak su sastanak održali predstavnici Venecuele, Saudijske Arabije, Meksika i Rusije, posle koga nije objavljeno da je postignut bilo kakav dogovor. Šef ruskog naftnog giganta Rosnjefta Igor Sečin rekao je da Rusija ne može tako brzo da smanji proizvodnju, ali i da trenutne cene nafte nisu kritične za nju.

Danas je na svetskim tržištima cena nafte tipa Brent pala za 1,7 odsto na 78,33 dolara za barel.

„Tržišta deluju negativno kao da neće biti smanjenja proizvodnje od strane zemalja članica OPEK-a“, izjavio je Andru Libou iz investicione banke Džefris.

Vol Strit Džurnal navodi da je možda došlo do preliminarnog dogovora zemalja članica OPEK-a, prema kome će Saudijska Arabija prestati da prizvodi više nafte od ranije dogovorenih 30 miliona barela na dan. Takav potez bi mogao da smanji proizvodnju nafte za 300 hiljada barela na dan, što kako tvrde analitičari nije dovoljno da bi se stabilizovala cena nafte. Za stabilizaciju cene potrebno je da se smanji svetska proizvodnja za barem milion barela na dan.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com