Izmedju dve vatre, pardon, gasa: Angela Merkel u Sočiju

Nemačku kancelarku Angelu Merkel u Sočiju je ruski predsednik Vladimir Putin upravo dočekao s buketom belih ruža.

Očekuje se da glavna tema njihovog razgovora bude gasovod Severni tok 2 oko koga je poslednjih dana trajala uzrujana globalna aktivnost.

Volstrit džornal je objavio da je američki predsednik Donald Tramp, tokom njihovog nedavnog susreta, direktno vršio pritisak na nemačku kancelarku Angelu Merkel da se Nemačka više orijentiše na tečni američki gas.

Prema informacijama evropskih medija, EU je ponudila da poveća uvoz američkog gasa u zamenu za odustajanje Amerike od povećanja carina na čelik i aluminijum.

Juče je u Stokholmu boravio američki državni sekretar Majk Pompeo koji je s švedskom ministarkom inostranih poslova Margit Valstrem razmatrao „opasnosti“ koje gasovod Severni tok 2 predstavlja za evropsku energetsku bezbednost.

Kompanija Nord Stream 2 AG saopštila je ranije da postupak dobijanja potrebnih dozvola u Rusiji, Švedskoj i Danskoj teče po planu.

Na američko neraspoloženje prema gasovodu Severni tok 2, koje ni slučajno nije od juče, dosta oštro je odgovoreno iz Nemačke.

Peter Altmajer je izjavio da obustava gradnje Severnog toka 2 ne garantuje da će biti povećana prodaja američkog tečnog gasa budući da bi taj gas bio skuplji od gasa koji stiže gasovodima.

Kako prenose ruski mediji informaciju Rojtersa, Altmajer je rekao da su „SAD naši prijatelji i partneri, ali mi hoćemo da zaštitimo naše zajedničke vrednosti“ i ako SAD „budu na prvo mesto stavljale svoje ekonomske interese, i Evropa će svoje“.

Kompanija Nord Stream 2 AG je saopštila da je počela pripreme za gradnju gasovoda Severni tok 2 u Grajfsvaldskom zalivu, a u skladu sa odobrenjima koje su nadležni organi Štralzunda izdali 31. januara 2018. godine. Ranije Nemački savez za zaštitu prirode najavio pokretanje sudskog postupka da se gradnja gasovoda kroz ovaj zaliv spreči zbog ekoloških šteta koje će, kako oni tvrde, naneti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com