Merkel i Putin uveravaju: Severni tok 2 isključivo komercijalni projekat

Na zajedničkoj konferenciji za štampu s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da je Severni tok 2 isključivo ekonomski i komercijalni projekat čije puštanje u rad neće značiti prekid tranzita gasa preko Ukrajine.

„Mi smo se uvek odnosili prema tom projektu kao ka isključivo ekonomskom, kao ka projektu kojim su se uvek, od početka, bavili poslovni subjekti i uvek smo to posmatrali van bilo kakvih po
litičkih procesa“, rekao je Putin.

Ruski mediji su javili da je Putin kancelarku Merkel pozdravio na nemačkom, a ona njega na ruskom jeziku.

Što se tranzita ruskog gasa preko Ukrajine tiče: „Postavke će se nastaviti ako budu ekonomski opravdane i u interesu učesnika ekonomske delatnosti. O tome će se odlučiti u pregovorima“, rekao je Putin.

On je rekao da je situacija paradoksalna: „Ukrajina ne želi da saradjuje s nama, ali hoće naše pare od tranzita“, rekao je Putin.

On je rekao da će potrebe evropskih država za gasom rasti, a da vlastita proizvodnja gasa u Velikoj Britaniji i Norveškoj, na primer, pada.

Putin je rekao da stav SAD, koje pritiskaju Nemačku da iz projekta Severni tok 2 izadje, nije za Moskvu ništa novo. Sem interesa Ukrajine, na koje se SAD pozivaju, američki predsednik, koji je i sam biznismen, ima u vidu i interese američkog biznisa i želi da obezbedi plasman američkog gasa.

„I ja njega razumem. Ali taj gas je 25-30% skuplji od našeg“, rekao je Putin i dodao da sve „zavisi od naših partnera“.

„Projekat je otvoren, povoljan za nas i mi ćemo se za njega boriti“, rekao je Putin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com