Katar napušta OPEK, cena nafte raste

Katar je već obavestio OPEK da od 1. januara 2019. godine izlazi iz te organizacije, koja okuplja zemlje izvoznice nafte, cena crnog zlata je, medjutim, danas značajno porasla.

Trenutno se barelom nafte tipa Brent, za isporuke u februaru, trguje po ceni od 62,43 dolara što je za čak 6,39 odsto veća cena nego prethodnog dana trgovanja.

Nafta tipa WTI takodje je poskupela – za 5,76 odsto na 53,64 dolara za barel.

Po proizvodjnji nafte, prema ruskim izvorima, Katar je 25. u svetu i proizvodi tek 15 deo proizvodnje Rusije.

Prema podacima na koje se poziva finanzen.net , Katar je  11. proizvodjac nafte u OPEK i u oktobru je proizveo 610 000 barela nafte dnevno.

Izjavu katarskog ministra energetike Sada Šerida el Kabija na konferenciji u Dohi objavila je  katarska agencija QNA  a  prenele su svetske agencije.Izlazak iz OPEK kasnije je potvrdila i nacionalna naftna kompanija Qatar petroleum.

El Kabi je izjavio da Katar iz OPEK-a, čiji je član od 1961. godine, izlazi da bi se koncentrisao na rast proizvodnje gasa.Katar je najveći izvoznik tečnog gasa na svetu.Plan je zemlje da proizvodnju tečnog gasa sa sadašnjih 77 milijardi tona do 2024.godine poveća na 108 milijardi tona.

Gas se crpe iz najvećeg gasnog polja na svetu – South Pars- koje Katar  deli sa Iranom.

Katar  će, medjutim, kako je rekao  ministar, nastaviti da ispunjava svoje medjunarodne obaveze o smanjenoj produkciji nafte.On je podvukao da katarska produkcija .nafte nema veliki uticaj na svetskom tržištu.

Zemlje članice OPEK+ sastaju se  u četvrtak 6.decembra  kako bi utvrdile da li produžavaju sporazum o smanjenim isporukama nafte svetskom tržištu.Na konferenciji u Dohi, katarski ministar je prognozirao cenu barela nafte u dijapazonu od 70 do 80 dolara za barel.

Na marginama samita G20 u Buenos Ajresu, Rusija i Saudijska Arabija su, na sastanku delegacija dve zemlje, dogovorile da će sporazum o smanjenim isporukama produžiti.The Wall Street Journal tvrdi da OPEK razmatra projekt sporazuma prema kome se istovremeno ne bi dopustio oštar rast cene nafte , a smanjila bi se njena produkcija radi balansiranja tržišta.

Izlazak Katara iz OPEK tumači se krajnje zategnutim odnosima te zemlje s najvećim proizvodjacem nafte u OPEK Saudijskom Arabijom, mada je katarski ministar energetike negirao da je odluka o izlasku iz OPEK “ politički motivisana ili vezana za nesuglasice s drugim državama – članicama OPEK“.

Rijad optužuje Katar za podršku terorizmu i bliske veze sa Iranom.Saudijska Arabija i njeni saveznici Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati drže Katar pod blokadom.

Ruski stručnjak za Katar Dmitrij Frolovski za list Komersant kaže da je Katar ovaj trenutak ocenio vrlo povoljnim za delovanje protiv Saudijske Arabije, a da bi izlazak Katara iz OPEK mogao da bude opasan presedan,koji bi mogle da slede i druge zemlje.

„Doha ima nekoliko varijanti za delovanje protiv Rijada.Prva- da plati lobiste u Vašingtonu i vrši pritisak na Saudijce baš tamo.Druga- da aktivizira svoju podršku husitima u Jemenu.Treće- da slabi pozicije Saudijske Arabije u raznim institucijama i medjunarodnim strukturama,što je sada i učinjeno“, rekao je Frolovski za Komersant napominjući da je Katar odabrao ovaj trenutak zbog negativnog fona izazvanog ubistvom saudijskog novinara Dzamala Kašogija.

One thought on “Katar napušta OPEK, cena nafte raste

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com