Ko dobija od pada cene nafte

Posle Saudijske Arabije, sniženje cene svoje nafte za azijsko tržište jutros je objavio i Irak. Iračka kompanija SOMO objavila je da će cenu barela iračke nafte tipa Basrah Light za januarske isporuke sniziti za celih 4 dolara po barelu što je najveće sniženje cene nafte od avgusta 2003. godine.

Ova vest se porazno odrazila na rusku nacionalnu valutu rublju – njen zvaničan kurs za sredu 10. decembra je 54,2116 rubalja za dolar i 66,8809 rubalja za evro.

Iračani su najavili da će za 30 cent sniziti i cenu svoje nafte za američko tržište, a da će isporuke za Evropu povećati. Irak je, kao i Saudijska Arabija, član OPEK-a.

Cena nafte tipa brent danas u 13.20 iznosila je 67,05 dolara za barel. Najniži nivo na koji se ta cena spustila za poslednje 52 nedelje je 65,76 dolara za barel, a najviši do koga se popela u istom vremenskom periodu bio je 115,61 dolar za barel.

Rejting agencije i ministarstva finansija nastavila su da računaju gubitke i dobitke od ovih turbulentnih promena na tržištu nafte koje vode do velike preraspodele bogatstva na globalnom nivou.

Tatjana Golikova, predsednica Ruske računovodstvene revizije danas je izjavila da bi gubici samo ruskog budžeta zbog aktuelnih kretanja mogli 2015. godine da iznose 331 milijardu rubalja, a zavisno od situacije sa dividendama Rosnjeftegasa, možda i više. Svoju ocenu ona je zasnovala na podacima ruskog Ministarstva ekonomskog razvoja.

Svetska banka je danas dalje pogoršala svoju prognozu za Rusiju za sledeću godinu: Rusija bi, po novoj prognozi, mogla pasti u recesiju već kod cena nafte niže od 85 dolara za barel.

Prema studiji Sosijete ženeral banke, kupovna moć američkih potrošača porašće zahvaljujući padu cene nafte za 100 milijardi dolara, dok rejting agencija Fič ocenjuje da će zemlje uvoznici nafte biti sledeće godine na dobitku od oko 500 milijardi dolara.

S druge strane, države članice Organizacije izvoznika nafte (OPEK) mogle bi da računaju sa smanjem svojih prihoda za preko 300 milijardi dolara.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com