Komisija: Još ispitujemo Bogićevića

Komisija za zaštitu konkurencije pre mesec i po dana pokrenula je postupak protiv kompanije Miroslava Bogićevića, Koncerna Farmakom MB, a u vezi sa koncentracijom vlasništva u medijima zbog kupovine kompanije Politika novine i magazini. Taj proces, rekli su za Ekonomske Vesti u Komisiji, još nije završen.

„Sprovode se sve uobičajene procesne radnje, fokusirane na prikupljanje relevantnih činjenica, koje će biti upotrebljene u funkciji donošenja odluke Komisije u ovom postupku“, rekli su nam u Komisiji za zaštitu konkurencije.

Oni su dalje naveli da ukoliko utvrđene činjenice budu ne budu sugerisale odobravajuću odluku o tome će biti obaveštene zainteresovane strane.

„Ukoliko u samom postupku utvrđene relevantne činjenice ne budu sugerisale odobravajuću odluku, odnosno ukoliko Komisija utvrdi da nema uslova za odobrenje predmetne koncentracije, odnosno da se u konkretnom slučaju radi o nedozvoljenoj koncentraciji, obavestiće o tome učesnike ove koncentracije radi njihovog daljeg postupanja u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti konkurencije“, zaključuje Komisija za zaštitu konkurencije.

Javna je tajna da iza ruske kompanije East Media Group, koja je 2012. godine kupila 50 odsto akcija Politike novina i magazina od nemačkog WAZ-a, stoji upravo Miroslav Bogićević. Isto tako je javna tajna da je šabački biznismen, čiji Koncern Farmakom MB se nalazi u ozbiljnim finansijskim problemima, vlasnik i novosadskog Dnevnika.

Bogićević je čak u više navrata dolazio u prostorije kompanije Politika novine i magazini, gde se predstavio kao vlasnik, pa čak i obećavao poboljšavanje finansijske situacije te gubitaške kompanije (gubitak do visine kapitala iznosi skoro 4 milijarde dinara). Slično je bilo, tvrde za Ekonomske Vesti zaposleni, i u novosadskom Dnevniku, gde je za vršioca dužnosti glavnog i odgovornog urednika postavljen Miroljub Mijušković, za koga se smatra, pisao je dnevni list Danas, da je Bogićevićev kadar.

Podsetimo, Miroslav Bogićević ima rok do 1. decembra da nemačkom WAZ-u uplati 700.000 evra plus godišnju kamatu od 1,75 odsto na ime kupovine kompanije Politika novine i magazini. Ukoliko se to ne dogodi, a sva je verovatnoća da neće s obzirom na finansijske probleme šabačkog biznismena, nemački WAZ stiče pravo povraćaja vlasničkog udela.

Ljiljana Smajlović, glavna i odgovorna urednica dnevnog lista Politika, za Ekonomske Vesti je povodom ove mogućnosti rekla da „ne zna šta će se dešavati u naredna tri meseca„, ali da joj je potpuno jasno da se radi o „neobičnom ugovoru“.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com