Koga će izabrati Muhamed bin Salman: Putina ili Trampa

U očekivanju da se danas kontroverzni saudijski prestolonaslednik odluči kome će se privoleti carstvu – ruskom ili američkom predsedniku – cena nafte na svetskom tržištima pada.

Barel nafte tipa Brent za isporuke u februaru trguje se trenutno po ceni od 58,47 dolara, što je za 4,8 odsto niža cena nego juče.

Na današnjem sastanku bi OPEK+ trebalo da odluči da li će produžiti svoj sporazum o snižavanju produkcije nafte u cilju kontrole njene cene. Monitoring komitet te grupe zemalja izvoznica nafte preporučio je smanjenje proizvodnje od 1 milion barela dnevno. Stručnjaci za tržište nafte tvrde da bi za uravnoteženje ponude i tražnje bilo neophodno smanjenje proizvodnje od 1,2 do 1,3 miliona tona dnevno.

Muhamed bin Salman treba da se odluči izmedju poruke ruskog predsednika Vladimira Putina da bi Rusiji sasvim odgovarala cena nafte od 60 dolara za barel i poruke američkog predsednika Donalda Trampa da „svet ne želi i nije mu potrebna viša cena nafte“.

Oba predsednika pohvalila su ulogu princa na tržištu nafte, ali iz suprotnih razloga: Putun zbog uloge u zaustavljanju pada te cene, Tramp jer je cena nafte pala na 54 dolara ali, pozvao je on, treba je sniziti još.

Oba predsednika zadužila su ga i povodom zverskog ubistva novinara Džamala Kašogija, koje se odigralo 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Donald Tramp zasad izdržava sve pritiske iz CIA i Kongresa i odbija da potvrdi informacije o umešanosti princa u to ubistvo.

Vladimir Putin se o tom ubistvu nije naročito izjašnjavao, a na samitu G20, prošle nedelje održanom u Buenos Ajresu, naglašenom srdačnošću je sprečio izolaciju princa.

Medjutim, današnje informacije govore da spor izmedju Rusije i Saudijske Arabije u okviru OPEK+ još nije razrešen.

Kako prenose ruski mediji, Moskva od Rijada zahteva da smanji produkciju za 150.000 tona dnevno dok Rijad očekuje ravnopravnije partnerstvo u ovom poslu.

Istovremeno se podseća da su obe zemlje povećale proizvodnju do rekordnih nivoa – Saudijska Arabija proizvodi izmedju 11 i 11,2 miliona barela dnevno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com