Koliko dugo najveća evropska nuklearka može opstati na dizel – agregatu?

Toliko u medijima i političkim skupovima pominjana Zaporoške nuklearna elektrana, najveća u Evropi, prestala je sasvim sa radom, a zbog prekida u eksternom snabdevanju strujom iz Ukrajine, tehnološki proces u njoj se održava na dizel – agregat.

Da li je nuklearka sad bezbedna i koliko dugo može raditi na dizel za list Komersant je odgovorio nezavisni stručnjak za atomsku energiju Dmitrij Gorčakov.

„U situaciji stalnih prekida linija prenosa električne energije, te reaktore je trebalo gasiti mnogo ranije. Kad reaktor radi u njemu se stalno stvaraju novi radioaktivni elementi, medju njima, radioaktivni jod – 131.On je opasan jer je leteći izotop – u slučaju havarije i dehermetizacije, on prvi izlazi u okolinu“ rekao je Gorčakov.

„Ukoliko se reaktor zaustavi, ostaje taj [izotop]koji je bio u tom momentu, ali on se veoma brzo raspada, za osam dana će ga biti upola manje. Pošto je blok bio u zagrejanom stanju, potrebno je više energije da se on ohladi. Ukoliko nešto krene naopako, gorivo će se mnogo brže razliti. Ispuštanje toplote se postepeno snižava – već sledećeg dana on ispušta znatno manje energije, pa je rizik razlivanja goriva u slučaju gubitka spoljnjeg snabdevanja električnom energijom niži“ dalje objašnjava Gorčakov.

„Sada će nuklearna elektrana raditi na dizel -agregate.Treba paziti da oni budu u ispravnom stanju, dovoziti gorivo. Svi se, naravno, nadaju da će linije prenosa električne energije obnoviti brzo. Nadam se da će ona nekoliko dana biti na dizelu, a da će je zatim ipak priključiti na spoljašnje mreže. Pa će samo stanje elektrane biti znatno bezopasnije. Mislim, u najboljem slučaju da će ova situacija [sa dizelom]trajati nekoliko dana – do priključenja na mreže jer je to pouzdanije, ali u principu nedelju – dve može stajati tako“, rekao je Gorčakov za ruski list Komersant.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com