Kolomojski podneo ostavku

Ukrajinski oligarh Igor Kolomojski podneo je neočekivano ostavku na mesto gubernatora Djepropetrovske oblasti. Ostavku je podneo i zamenik Kolomojskog, Genadij Korban, koji je još juče zahtevao decentralizaciju Ukrajine koju im je Kijev obećao.

Kolomojski je na to mesto postavljen posle svrgavanja bivšeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča. Iako nije najbogatiji, smatra se da je ukrajinska kriza učinila Kolomojskog najmoćnijim ukrajinskim oligarhom.

Pre nego što je Kolomojski podneo ostavku, ukrajinski predsednik Petro Porošenko je objavio ukaz o zakonu o akcionarskim društvima prema kome je potrebna većina za odlučivanje u tim društvima 50 odsto plus jedna akcija. Toliko ima državni Naftogas u kompaniji Ukrnafta oko koje je došlo do spora izmedju Kijeva i gubernatora Dnjepropetrovske oblasti. Kolomojski, koji u Ukrnafti ima 42 odsto udela, nije se saglasio sa smenoom menadžmenta te firme, a spor se proširio i na pitanje isplate dividendi.

Kako bi osigurao svoju poziciju u ovom sporu, Kolomojski je poslao naoružanu teritorijalnu odbranu Dnjepropetrovska, koju on finansira i pod njegovom je kontrolom, da zauzme prostorije Ukrnafte. Juče mu je dat rok do 15 sati da naoružane grupacije povuče, inače će u dejstvo stupiti ukrajinski organi bezbednosti.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com