Kremlj : Besplatno isporučivati gas nećemo sigurno

Dmitrij Peskov, pres sekretar ruskog predsednika Vladimira Putina rekao je danas da Rusija još ne zna šta će preduzeti za slučaj da strani kupci odbiju da plaćaju gas rubljama, ali da ga besplatno isporučivati neće sigurno.

„To da mi nećemo isporučivati gas, to je sigurno. To možemo reći s apsolutnom sigurnošću“, rekao je Peskov za vreme današnjeg brifinga, a prenosi Komersant.

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je 23.marta  Centralnoj banci i Ministarstvu finansija Rusije da do 31.marta urede način na koji će kupci iz neprijateljskih država, odnosno država koje su Rusiji uvele sankcije, ruski gas plaćati u rubljama.

Nemačka je saopštila da bi zahtev za plaćanje gasa rubljama bio kršenje ugovora koji kompanije iz te zemlje imaju s Gaspromom. Ugovor Nemačke o kupovini ruskog gasa je dugoročan.

Danas je ministar energetike Nemačke Robert Habek izjavio da države članice G7 neće ruski gas plaćati rubljama jer bi to bilo kršenje ugovora!

Poljska kompanija PGNiG je takodje saopštila da će gas plaćati kako je ugovorom predvidjeno. „Nije baš tako da kontragent može kako hoće menjati uslove plaćanja. Mi ćemo izvršavati obaveze po ugovoru“, rekao je direktor te kompanije Pavel Maevski, a prenela RIA Novosti.

Italijanska kompanija Eni saopštila je da ne može plaćati uvoz ruskog gasa rubljama jer ih nema, prenosi stav kompanije TASS. Ta kompanija je saopštila da izlazi iz projekta gasovoda „Plavi tok“, a inače u Rusiji nema imovine, a projekti koje je imala s ruskom kompanijom „Rosnjeft“ zamrznuti su od 2014.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com