Kuda će ruski gas stizati u Evropu 2020. godine?

Ukoliko Rusija i Ukrajina ne potpišu novi dogovor o tranzitu gasa minimum na još jednu, tačnije 2020. godinu, to će biti potpuna katastrofa za Evropu, ocenjuje poznati ruski ekspert za energetiku Jurij Juškov.

On podseća da će u 2020. godini krenuti gasovodi Severni tok 2 i Turski tok, ali iz različitih razloga ta dva gasovoda tokom 2020. godine neće postići svoj pun kapacitet.

Zato će kroz Ukrajinu tokom 2020. godine morati da se tranzitira oko 40 milijardi kubnih metara ruskog gasa, kaže Juškov za ruske medije.

Tek 2021. godine, ukoliko sve bude išlo po planu, za tranzit ukrajinskim Gasno-transportnim sistemom ostaće oko 15 milijardi kubnih metara gasa godišnje, ocenjuje Juškov.

Ove godine je gasovod Severni tok 1 radio punim kapacitetom od 55 milijardi kubika. Projektovani puni kapacitet gasovoda Severni tok 2, koji se postavlja paralelno s gasovodom Severni tok 1, iznosi takodje 55 milijardi, a puni planirani kapacitet gasovoda Turski tok je 32 milijarde kubika. Druga cev gasovoda Turski tok još se postavlja .

Stručnjaci ocenuju da bi preko Ukrajine, pošto krajem 2019. godine istekne desetogodišnji  rusko-ukrajinski ugovor, moglo da doprema u Evropu i više od 15 milijardi gasa, ukoliko evropska tražnja bude rasla i ukoliko se nadje investitor za obnovu ukrajinskog Gasno-transportnog sistema.

Prošle godine je preko Ukrajine transportovano u Evropu 93 milijarde kubnih metara ruskog gasa, za devet meseci 2018. godine 65,4 milijarde, a za celu 2018. godinu se očekuje celih 95 milijardi.

Moskva je, kao konačni odobravajući stav Brisela prema gasovodu Severni tok 2, primila izjavu evropskog komesara za budžet Gintera Etingera datu nemačkom nedeljniku „Spiegel“.

„Ja nikada nisam bio pristalica Severnog toka 2. Ali istina je da se taj gasovod odavno gradi i sad ga zaustaviti, nije baš lako. Pretnje Trampa nisu razlog za to“, rekao je Etinger.

Moguće da i nije od presudne važnosti, ali Severni tok 2 je rusko-nemački projekat, a Etinger je Nemac.

I već pomenuti Juškov smatra da je Severni tok 2 gotova stvar, a da će se sada pritisak Vašingtona usmeriti na Turski tok i zemlje kroz koje bi taj gasovod trebalo da prodje na putu u Evropu.

Šef ukrajinske kompanije Naftogaz Andrej Koboljov ranije je izjavio da će, ukoliko Severni tok 2 i Turski tok budu pušteni u pogon, doći do gašenja tranzita gasa kroz Ukrajinu te da će, sledstveno tome, najveći deo GTS morati da bude demontiran.

One thought on “Kuda će ruski gas stizati u Evropu 2020. godine?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com