Kuda teče Turski tok?

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov boravi u Turskoj gde će sa svojim domaćinima, a u okviru Mešovite rusko-turske grupe za strateško planiranje, razgovarati o obnavljanju dogovora oko gradnje gasovoda Turski tok koji bi trebao da bude alternativa Južnom toku.

turski tok

Ti su razgovori praktično zamrznuti od maja ove godine zbog neslaganja ruske i turske strane oko uslova realizacije rusko-turskog dogovora o smanjenju cene gasa za tursku firmu Botas. Zbog toga je Turska pokrenula medjunarodnu arbitražu.

Turski ministar energetike Ali Riza Alabojun neki dan je izjavio da prvi gas gasovodom Turski tok neće poteći 2019. godine kako je prvobitno planirano nego tek 2021. I ruska strana je potvrdila da će umesto prvobitno planirane četiri biti gradjene samo dve cevi tog gasovoda.

Moskva ostaje pri odluci da gas za Evropu od 2019. godine neće isporučivati preko Ukrajine.

Lavrov će u Turskoj razgovarati i o akuelnoj situaciji u Siriji. Turska, koja izražava nezadovoljstvo tamošnjom ruskom akcijom bombardovanja započetom 30. septembra ove godine, često se optužuje da preko njene terirorije stižu finansijska sredstva, isporuke oružja i novi borci takozvane Islamske države, koju su UN proglasile za terorističku. Islamska država, takodje, na turskoj teritoriji prodaje naftu iz izvorišta u Iraku i Siriji koje kontroliše. Od nafte ID, procenjuje se, godišnje zaradjuje 520 miliona dolara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com