Islamska država raspolaže sa budžetom od 2,2 milijarde dolara

Trenutno najpoznatija teroristička organizacija, samoprozvana Islamska država, raspolaže godišnjim budžetom od 2,2 milijarde dolara.

ISIS

To je ocena Dejvida Koena, državnog sekretara u Ministarstvu finansija Amerike zaduženog za borbu protiv finansiranja terorizma, prenosi dnevni list Danas.

Vlada Nemačke je u istraživanju Islamske države zaključila da postoje indicije da privatni finansijeri iz zemalja Perijskog zaliva pomažu Islamsku državu pod plaštom humanitarnih organizacija. Sličnu tvrdnju nedavno je izneo i ruski predsednik, Vladimir Putin.

Ozbiljan novac Islamska država zarađuje i zahvaljujući trgovini ljudima, otmicama, reketu, prodaji antikviteta… Tu je i opljačkani kapital banaka, koji se procenjuje na oko 1,5 milijardi dolara.

Ipak, najviše novca teroristi zarađuju zahvaljujući prodaji nafte. Kako prenosi Danas, izvorišta nafte u Iraku i Siriji, koja je osvojila Islamska država, raspolažu rezervama koje se procenjuju na 1,1 milijardu barela.

Zvanična Moskva je za kupovinu nafte od Islamske države optužila Tursku, ali i Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike jer, tvrde Rusi, omogućavaju teroristima trgovinu naftom. Teroristi, navodno, samo od prodaje viškova nafte Turskoj zarade 520 miliona dolara godišnje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com