MbS :Saudijska Arabija može povećati količinu nafte sa 10 na 13 miliona barela dnevno, ne više

Saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman danas je rekao da Saudijska Arabija može povećati količine nafte sa sadasnjih oko 10 miliona barela dnevno na 13 miliona barela, ali ne više.

On je, prema izveštaju ruske državne televizije, to izjavio tokom sastanka, lidera Saveta za saradnju arapskih država Persijskog zaliva kome je prisustvovao i američki predsednik Džo Bajden.

Džo Bajden je danas završio trodnevnu posetu Bliskom istoku kojoj je osnovni cilj bio da zemlje tog regiona ubedi da povećaju količinu nafte, koju plasiraju na tržište.

Ključna zemlja tog regiona kao i udruženja izvoznika nafte OPEK+ Saudijska Arabija i SAD dale su tim povodom zajedničko saopštenje, koje glasi :

„Dve strane su podvukle važnost strateške ekonomske i investicione saradnje, naročito u svetlu krize u Ukrajini i njenih posledica, i potvrdile privrženost stabilnom svetskom energetskom tržištu. SAD pozdravile su obavezivanje Saudijske Arabije da podrži balans svetskog naftnog tržišta u cilju održivog ekonomskog rasta“.

Saopštenje je objavljeno i na sajtu Bele kuće i Saudijske novinske agencije.

Detalje ovog dogovora dve strane su u posebnim komentarima prikazale nešto drugačije.

Dok je Saudujska Arabija objavila, kako smo naveli, da produkciju nafte ne može povećati na više od 13 miliona barela dnevno, SAD  u posebnom saopštenju tvrde da Saudijska Arabija namerava da proizvodnju nafte poveća za 50 odsto u odnosu na plan proizvodnje za jul i avgust.

„Ti i drugi koraci, koje očekujemo narednih nedelja, značajno će pomoći stabiluzaciji tržišta“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Na direktno pitanje novinara, kad Amerikanci mogu očekivati da vide rezultate njegove posete Bliskom istoku na benzinskim pumpama, Bajden je rekao :

„Nećete ih videti još par nedelja“, rekao je Bajden, ali on tvrdi da te cene već padaju „svaki božiji dan“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com