MbS otpisao Bajdenu : A američke „greške“ u Iraku?

Tokom susreta izmedju američkog predsednika Džo Bajdena i saudijskog princa prestolonaslednika Muhameda bin Salmana nije samo američka strana insistirala na saudijskoj odgovornosti za ubistvo saudijsko-američkog novinara Džamala Kašogija nego i saudijska strana na američkoj odgovornosti za zločine u Iraku.

Kako je u intervjuu za CNN preneo saudijski državni ministar inostranih poslova Adel al Džubeir, MbS je „objasnio [Džo Bajdenu] da je to[ubistvo Kašogija]bila tragedija za Saudijsku Arabiju“, ali da je krivica utvrdjena i krivci su odgovarali.

MbS je, medjutim, podsetio na „greške“SAD u Iraku, pa je naveo aferu sa Abu Graibom, iračkim zatvorom gde su američki vojnici primenjivali torturu i ponižavajući tretman prema zatvorenim Iračanima.

Prema izvestaju ruske državne televizije, MbS je američkom predsedniku prebacio da su SAD mnogo skromnije reagovale kad su izraelske bezbednosne snage ubile palestinsku novinarku sa američkim državljanstvom Širin Abu Akle jer su se bojale da ne pokvare odnose sa Izraelom.

A na spominjanje opštih vrednosti oko kojih SAD ne dopuštaju raspravu, MbS je rekao da mora biti različitog čitanja tih vrednosti inače će SAD moći da saradjuju samo s partnerima iz NATO.Ovu izjavu je ruska državna televizija potkrepila audio – video snimkom.

Muhamed bin Salman je tvrdio da su „odgovorni [ za smrt Kašogija] bili predmet istrage, izručeni su pravosudju i u medjuvremenu su platili za zločin „, preneo je saudijski  ministar inostranih  al Džubeir.

Pitan da prokomentariše  nalaz američkih obaveštajnih službi da je MbS rukovodio operacijom ubistva Kašogija, saudijski ministar inostranih poslova za CNN je rekao :

“ Mi dobro znamo šta su zaključile američke obaveštajne službe o oružju Sadama Huseina  za masovno uništenje“.

Prenoseći delove intervjua saudijskog državnog ministra inostranih poslova CNNu, francuska televizija France24 podseća da je Rijad objavio da je zbog učešća u ubistvu Kašogija osam osoba osudjeno na kazne od 7 do 20 godina zatvora, ali im imena nikad nisu objavljena.

Ovo „privodjenje odgovornih pravdi“ verenica Džamala Kašogija je nazvala farsom.

SAD i Velika Britanija napale su Irak pozivajući se na tvrdnju CIA da irački predsednik Sadam Husein poseduje oružje za masovno uništenje. Irak je razoren, oko 300 000 ljudi je izgubilo život, a oružja za masovno uništenje nisu nadjena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com