Moskva demantuje Kijev

Ministarstvo energetike Rusije hitro je na svom sajtu demantovalo tvrdnju ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka da će Rusija Ukrajini u zimskom periodu isporučivati gas po ceni od 285 dolara za 1000 kubnih metara.

Naglašavajući da ruska pozicija ostaje nepromenjena. Ministarstvo energetike Rusije precizira: „ Saglasno formuli, cena u četvrtom kvartalu 2014. godine iznosi 378 dolara za 1000 kubika, a u prvom kvartalu 2015. godine iznosiće 365 dolara za 1000 kubika. Izmena cene gasa vezana je za kretanje cene nafte, što je jedan od elemenata cenovne formule“.

U Briselu su juče nastavljeni pregovori Ukrajine i Rusije , uz posredovanje EU, oko isporuka gasa Ukrajini i tranzita gasa preko te zemlje u EU. Ruski ministar energetike Aleksandar Novak je saopštio da je ostalo da Ukrajina i EU reše ko će da da garancije za ukrajinska avansna plaćanja za ruski gas. Rusija na ovim garancija insistira. Ukrajinski premijer Jacenjuk je , sa svoje strane, saopštio da je na tom sasatanku dogovorena cena gasa od 285 dolara za 1000 kubika. O osnovanosti cene po kojoj Rusija isporučuje gas Ukrajini odlučivaće sud u Stokholmu.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com