Moskva i Minsk se pomirili?

Zasad ništa od još jednog ukrajinskog scenarija. Pošto su niži državni službenici, uključujući tu i premijere, razmenili oštre reči medjusobnog upozoravanja o tome ko tu kome šta plaća, sastali su se predsednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko i rizični jednogodišnji naftno-gasni spor izmedju dve zemlje nestao je dok si udario dlanom o dlan.

„Naravno da je loše što se predsednici mešaju u pitanja koja nisu naš nivo. Ali šta da radiš, takva je praksa“, rekao je beloruski predsednik Lukašenko , a prenose ruski mediji.

Februara prošle godine Belrousija je osporila ruska potraživanja po osnovu duga za isporučeni gas u 2016. godini od 300 miliona dolara i odbila da ga plati. Na to je Moskva smanjila isporuke neocarinjene nafte Belorusiji, a njen predsednik je, ne samo na društvenim mrežama, postao jedna od najneomiljenijih ličnosti. Pa ga je zamenik dekana Više škole ekonomije u Moskvi Andrej Suzdaljcev optužio i da zaradjuje na ratu u Donbasu.

“Ajde da kažemo otvoreno: bez podrške Belorusije, bez isporuka dizela iz Belorusije u zonu ATO (tkz. ukrajinski antiteroristički odredi, prim.aut) ne bi bilo rata. To je Lukašenko priredio rat isporučujući svoje gorivo tamo. To je njemu na savesti“, rekao je Suzdaljcov. I još gore, citirao je belorusko očekivanje izneto u publikaciji „Sovjetska Belorusija“ da će Rusi sami ili uz pomoć SAD pre ili kasnije razbiti Islamsku državu, a onda dolazi vreme za belorusku tehniku , traktore i slično – “To jest, ruskim majkama i ženama sanduci, a Belorusiji pare“, zaključio je Suzdajcov.

Sada su se dva predsednika, medjutim, dogovorila da će Rusija u ovoj godini obnoviti ispruke neocarinjene nafte Belorusiji u punom obimu, a da će Gasprom vratiti Belorusiji popust na cenu gasa. Sa svoje strane, Belorusija je priznala dug za isporučeni ruski gas koji je u medjuvremenu narastao na 720 miliona dolara. Za ovom vesti odmah je stigla iz Minska sledeća: Rusija je Belorusiji obećala da će joj u 2017. godini odobriti kredit u visini izmedju 750 i 800 miliona dolara za refinansiranje pomenutog duga. Za 2019. godinu će naftno-gasni odnosi biti uredjeni na novim osnovama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com