Unuk izumitelja “bube“ prodao svoj udeo u Folksvagenu

Ferdinand Pjeh, zvani Patrijarh (79), inače unuk velikog nemačkog konstruktora automobila Ferdinanda Poršea, prodao je juče svoj udeo u porodičnoj firmi ostalim članvima porodice Porše-Pjeh. Tako je jedini unuk čuvenog konstruktora, koji je nasledio njegov talenat, još čuvenije „bube“ okončao svoju dugogodišnju svadju sa rodjakom Volfgangom Poršeom.

Patrijarh je posedovao 14,7 odsto akcija u firmi Porše SE, koja se ne bavi proizvodnjom nego je samo nocilac vlasništva nad udelima u drugim firmama, a firma Porše SE je vlasnik 52 odsto Folksvagena.

Mada je zadužbina Ferdinanda Pjeha izdala saopštenje o okončanju ove prodaje, vrednost posla nije saopštena. Ali, vrednost Pjehovog udela je 1,2 milijarde, a on je zadržao u svom vlasništvu malu količinu akcija, pa se pretpostavlja da je juče kasirao oko milijardu evra.

Ferdinand Pjeh je godinama bio najuticajnija ličnost nemačke automobilske industrije, a u Folksvagenu, Poršeu i Audiju je obavljao najviše funkcije da bi 2015. godine ušao u sukob sa tadašnjim glavnim menadžerom Folksvagena Martinom Vinterkornom oko mesta predsednika Nadzornog odbora te firme. Pjeh, koji se nalazio na čelu tog Odbora, optuživan je da za svog naslednika na tom mestu želi da instalira svoju suprugu Ursulu, koja je tako visoko dogurala počevši kao dadilja njegove dece iz prethodnih brakova i veza. Ostali članovi porodice na čelu sa Volfgangom Poršeom uspeli su da izguraju Patrijarha i na mesto predsednika Nadzornog odbora Folksvagena postave dotadašnjeg najbolje plaćenog generalnog direktora u Nemačkoj Martina Vinterkorna. To je bilo nešto pre nego što je preko celog sveta pukla afera sa lažiranjem podataka o vrednostima izduvnih gasova kod Folksvagenovih dizelaša.

Ni dugogodišnje porodične svadje ni skupi skandal sa lažiranjem podataka o vrednostima izduvnih gasova nisu uklonili Foksvagen sa pijedestala prvog simbola Nemačke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com