Moskva: Nije bilo razgovora s Bugarskom o direktnoj isporuci gasa

Kremlj je danas saopštio da sa bugarskim predsednikom Rumenom Radevim niti su planirani, niti je bilo razgovora o poslovima s gasom tokom njegovih susreta s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

„To je posebna tema, koja zahteva garancije s bugarske strane i tako dalje. Vi znate da postoje projekti, koji su sada u fazi realizacije. Odredjeni interes bugarska strana pokazuje, ali nikakvih konkretnih razgovora o tome niti je bilo niti je moglo biti“, rekao je Dmitrij Peskov, pres-sekretar ruskog predsednika.

Ruski mediji su dali skroman prostor poseti Radeva, a na TV snimku njegovog susreta s Putinom čuje se kako ruski predsednik kaže da će pitanje gasa biti razmotreno tokom predstojeće posete Moskvi bugarskog premijera.

Odustajanjem Bugarske, propao je konačno 2014. godine projekat gasovoda Južni tok, koji je Bugarskoj trebalo da donosi 800 miliona evra tranzitnih prihoda godišnje. Na taj gasovod je velike nade polagala i Srbija, a u pripremi njegove realizacije je imala i troškova.

Umesto gasovoda Južni tok gradi se gasovod Turski tok, zasad samo dve cevi do tursko-grčke granice, a za ovu godinu se najavljuje početak gradnje dve cevi gasovoda Severni tok 2 od ruske do nemačke teritorije.

Pred posetu Moskvi, bugarski predsednik Rumen Radev je izrazio želju za direktnu isporuku ruskog gasa Bugarskoj, kroz Crno more, kao i želju da Bugarska postane što veći distributivni centar za gas.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila da je i Srbiji u interesu da Bugarska postane što veći distributivni centar za gas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com