Može li Belorusija da postane nova Ukrajina?

Ruski premijer Dmitrij Medvedev i beloruski najpre premijer Andrej Kobjakov pa zatim i predsednik Aleksandar Lukašenko razmenili su u dva dana nekoliko oštrih rečenica čime je rusko-beloruski naftno-gasni nesporazum ušao u predvorje otvorenog sukoba.

Budući članovi Evroazijskog ekonomskog saveza, Belorusi smatraju da bi Rusija trebalo da im prodaje gas po ceni koja važi za potrošače na ruskom tržištu, i po tom osnovu već dosta duguju, a Moskva smatra da Belorusija pokušava da je ucenjuje namigujući Evropskoj uniji. Ali, na sve strane pršte ruski komentari ovog sudara: Rusija više nije spremna da plaća za rusofiliju, pošto ni Evropska unija očito više nije spremna da plaća za rusofobiju.

„Hajdemo direktno, bez okolišenja, ukoliko neke države, ovde prisutne, ne bi bile članice našeg saveza, ili bi izašle iz njega, one bi sada kupovale gas po evropskim cenama. I ne treba ništa dokazivati, i vežbati se u računu, sve bi bilo mnogo skuplje“, rekao je Dmitrij Medvedev na skupu Evroazijskog ekonomskog saveza.

Kad se donose odluke kojima se blokira evroazijska integracija, dodao je Medvedev, treba imati u vidu sledeće: „Ovde niko nikoga nasilno ne zadržava“.

Danas je Medvedevu odovorio predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko:

„Medvedev mora da shvati, ako mi budemo plaćali kao u Evropi, i on će za ponešto morati da plati. I cena će biti mnogo viša nego za prirodni gas“, poručio je Lukašenko.

On je rekao da Belorusija ne traži nižu cenu gasa nego da Rusija ispuni svoje partnerske obaveze.

„Reći ću veoma kratko i jasno, šta mi hoćemo: nikakve niske cene za gas. Nama je potrebno da rukovodstvo bratske Rusije ispunjava svoje obaveze. Po sadržini i po duhu. Ako mi gradimo naš savez -krenuli smo da stvaramo jedinstvenu državu – onda naši ljudi i preduzeća, u poslovanju treba da imaju jednake uslove na tom tržištu. Toliko, ništa više mi ne tražimo“, rekao je Lukašenko.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com