Mora li se živeti sa ugljem?

Protivnici uglja, zagovornici hitnog odustajanja od tog prljavog energenta veoma su zaposlili nemačku policiju proteklog vikenda.

Njih nekoliko hiljada okupiralo je Bon, a zatim prodrlo i na kopove nemačke energetske kompanije RWE da skrenu pažnju na ozbiljnost svog zahteva da se od uglja u Nemačkoj odustane odmah.

Ugalj će nesumnjivo biti u središtu dvonedeljne 23. Konferencije o klimi koja danas počinje u Nemačkoj.

Protesti ekoloških aktivista (Ende Gelande – Kraj kopovima) utoliko su opravdaniji što je sudbina njihovih zahteva neizvesnija. Iako mišljenje aktivista, izgleda deli većina nemačkih gradjana: prema anketi Emnida radjenoj za Bild am Zontag, 59% ispitanih smatra da bi sa ugljem trebalo okončati za mandata sledeće vlade, a čak 69% njih bi pred izborom ekološki ili ekonomski interes prednost dao ekološkom interesu.

Čak ni bogata i ekološki visoko osvešćena zemlja kao što je Nemačka, neće ostvariti cilj u koji se pre koju godinu zaklinjala nemačka kancelarka Angela Merkel i do 2020. godine emisiju CO2 smanjiti do nivoa koji će za 40% biti ispod onog iz 1990. godine.

Ugalj kao najveći emiter CO2 u centru je i tekućih pregovora četiri nemačke političke stranke o budućoj vladinoj koaliciji. Ali ta će koalicija pre propasti nego što će biti prihvaćen zahtev Zelenih da se 20 najprljavijih nemačkih termoelektrana na ugalj isključi odmah. Zelenima za ostvarenje tog zahteva politička podrška ne stiže ni od kuda. Čak ni nemačke socijaldemokrate koji u koalicionim pregovorima ne učestvuju prihvataju ekološke razloge samo do onog nivoa koji ne ugrožava radna mesta i nemačke industrijske uspehe, kako je izjavio još ministar inostranih poslova i bivši ministar privrede Zigmar Gabrijel (SDP).

Hrišćanske demokrate su pre za smrt koaliciji koja se još nije ni ispilila nego za smrt uglju, a samo tržišne puteve izlaska iz ovog prljavog energenta spremni su da prihvate i Liberali. Ipak zapisani preambiciozni planovi za smanjenje emisije CO2 za 2030. i 2050. neće biti korigovani iako plan za 2020. neće biti ostvaren

Naravno, poseban vetar u ledja uglju daje s druge strane Atlantika američki predsednik Donald Tramp, koji američkim rudnicima uglja obećava svetsku dominaciju. Ta će dominacija krenuti od Ukrajine gde, tvrdi Moskva, ruski ugalj uspešno odoleva skupljoj američkoj alternativi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com