Nastavak pregovora o nafti u junu

Države izvoznice nafte saopštile su da će svoje pregovore o zamrzavanju nivoa njene eksploatacije nastaviti u junu, kada će se i u Beču najpre sastati članice OPEK-a u nameri da postignu dogovor kome bi druge zemlje bile pozvane da se pridruže.

nafta

Njihov pokušaj da se o tome dogovore ovog vikenda u glavnog gradu Katara Dohi nije uspeo. Ključni problem sastanka u Dohi bilo je odsustvo predstavnika Irana, takodje velikog poizvodjača nafte koji je donedavno bio pod sankcijama medjunarodne zajednice, pa je proizvodnja te zemlje pala daleko ispod svog predsankcionog nivoa. Teheran je objavio da se ni sa kakvim zamrzavanjem eksploatacije nafte ne može saglasiti dok ne dostigne predsankcioni nivo njene proizvodnje od 4 miliona barela dnevno. Saudijska Arabija nije bila spremna na meru zanrzavanja ekploatacije nafte u kojoj ne bi učestvovao Iran.

Države izvoznice nafte prisutne u Dohi nisu mogle da se saglase oko toga na kom nivou bi njena eksploatacija mogla da bude zamrznuta. Rusija, Katar i Venecuela dogovorile su se da predlože zamrzavanje na niovu januara, a zatim je u opticaju bio predlog za zamrzavanje na prihvatljivom nivou.

Mada je najavljen nastavak dogovora zemalja izvoznica nafte, izgledi da se on i postigne ocenjuju se kao minimalni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com