Podrška EBRD-a u restrukturiranju javnih preduzeća u Srbiji

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović sastao se juče, u okviru prolećnog zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke u Vašingtonu, sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sumom Čakrabartijem.

vujović

Tema sastanka bila je primena postojećeg programa saradnje između EBRD-a i Republike Srbije, koja uključuje podršku restrukturiranju finansijskog sektora i javnih preduzeća i razvoj poslovnog okruženja.

Čakrabarti je istakao da će ta finansijska institucija znanjem i finansijskom podrškom, odnosno kreditima, podržati korporativno restrukturiranje EPS-a, „Srbijagasa“ i drugih javnih preduzeća.

Takođe, kako je najavio, EBRD će se aktivno uključiti u razrešavanje pitanja problematičnih kredita, na osnovu strategije koju je donela Vlada i na čijoj realizaciji zajedno rade Narodna banka Srbije i Ministarstvo finansija.

Očekujemo da Srbija nastavi punu posvećenost započetim reformama, rekao je on i dodao da će ova banka podržati investicioni momentum koji je započeo u Srbiji, što će sigurno prepoznati i strani investitori.

Potpredsednik Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju Kiril Miler ocenio je da Srbija sada ima uvid u realne mogućnosti razvoja, što joj pomaže da precizno definiše prioritete u nastavku fiskalnog prilagođavanja, jačanju kapaciteta i efikasnosti.

Miler je, tokom susreta sa Vujovićem, izjavio da je Vlada Srbije postigla dobre rezultate i da je sada važno ne prekidati započeti ritam.

Put kojim Srbija ide je isti kao i onaj kojim idu sve uspešne ekonomije, poručio je on i dodao da je cilj – stvaranje plodnog tla za investitore, stalni progres i napredak, dostižan.

Vujović je, govoreći o nastavku uspešne saradnje sa Svetskom bankom, rekao da su unapređenje zdravstvenog, obrazovnog i penzionog sistema tri najvažnije oblasti kojima se treba posvetiti i razgovarati tokom budućih susreta.

Miler je podržao nameru pružanja podrške obrazovanju i zdravstvu, posebno se osvrnuvši na „Program za rani razvoj dece“, istakavši da je ulaganje u obrazovanje zapravo ulaganje u ekonomiju.

Mislimo da dobri rezultati strukturnih reformi u Srbiji nose veliki kredibilitet i to svet prepoznaje. Iskoristite to jer ste pokazali da su ambiciozno postavljeni ciljevi dostižni, naglasio je potpredsednik Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju.

On je dodao da je Srbija, usled niza dobrih makroekonomskih pokazatelja, u ovom trenutku vodeća ekonomija zapadnog Balkana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com