Nemačka će dobijati litijum bez CO2

Najveći evropski proizvodjač automobila, nemački Folksvagen, sklopio je posao s nemačkom kompanijom Vulcan Group, koja tvrdi da će od 2024.godine u dolini gornje Rajne  početi komercijalnu proizvodnju „zelenog“ litijuma, u procesu tokom koga se ne oslobadja CO2, izveštava specijalizovani portal Recharge.

Litijum će se dobijati iz geotermalnih voda, a prednost postupka, koji će koristiti kompanija Vulcan Group je u tome što se voda, posle izdvajanja litijuma, vraća u zemlju.

Kako prenosi Autovista24, Vulcan Group tvrdi da se dobijanjem tone litijuma tradicionalnim postupcima, proizvodi 15 tona CO2.

Dve kompanije su ugovorom na rok od pet godina dogovorile, da Vulcan Group Folksvagenu od 2026.godine isporučuje izmedju 34 000 i 42 000 tona litijuma.

Folksvagen, podseća portal Recharge, trenutno gradi šest fabrika za proizvodnju litijumskih baterija širom Evrope.

Količina od 40 000 tona litijuma dovoljna je za proizvodnju milion automobila.

Kompanija Vulcan Group već je potpisala ugovore s proizvodjačima automobila Stellantis i Renault.

Vulcan Group će litijum istovremeno sa strujom dobijati iz geotermalnih voda. Portal Recharge se poziva na Nemačku federaciju za geotermalne vode kad tvrdi da  dolina gornje Rajne, koja se proteže nemačkim pokrajinama Baden Virtemberg, Hesen i Rajna – Pfalc, ima idealne uslove za proizvodnju geotermalne energije.

Vulcan Group tvrdi da će cena  litijuma proizvedenog u njenim fabrikama biti niža od sadašnje tržišne cene i što je još važnije, litijum će biti lokalnog porekla čime će znatno biti smanjena zavisnost evropske proizvodnje električnih automobila od dobavljača iz Kine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com