Nemačka neće uskratiti političku podršku gasovodu Severni tok 2

Nemački ministar inostranih poslova Haiko Mas (SPD) izjavio je u ponedeljak da Nemačka neće uskratiti političku podršku gasovodu Severni tok 2.

Tako je on reagovao na veliki odjek koji je, ne samo u Rusiji, imala emisija prvog programa nemačkog javnog servisa (ARD) u kojoj su učestvovali kandidati za budućeg šefa Hrišćansko-demokratske unije (CSU), stranke koju već 18 godina predvodi nemačka kancelarka Angela Merkel.

Generalna sekretarka te stranke, i favorit Merkelove za naslednicu na ključnoj stranačkoj funkciji, Anegret Kramp-Karenberger rekla je da bi, na fonu aktuelnih dogadjaja u Azovskom moru, Evropska unija trebalo da preispita stav prema gasovodu Severni tok 2  budući da delovanje zapada prema Rusiji nije dostiglo potrebnu oštrinu „inače se Putin nikad ne bi odlučio na taj korak“ (zaplenu ukrajinskih brodova i hapšenje mornara).

Ona je predložila i uvodjenje kvota za uvoz ruskog gasa.

Još oštrije se o Severnom toku 2 izjasnio sadašnji ministar zdravlja, a takodje kandidat za šefa CDU, Jens Špan.

Haiko Mas je, medjutim, rekao da je Severni tok 2 komercijalni projekat i gradio bi se i kad bi nemačke firme izašle iz njega.

„On bi nastavio da se gradi, a ne bi bilo nikog da zastupa alternativni tranzit gasa kroz Ukrajinu. Zato mi smatramo da je važno da ostanemo tu politički angažovani“, rekao je Mas, a prenose i nemački i ruski mediji.

One thought on “Nemačka neće uskratiti političku podršku gasovodu Severni tok 2

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com