Nemačka vlada: I mi ćemo još povećavati cenu benzina

Spor oko toga treba li benzin u Nemačkoj još da poskupi u korist destimulacije njegove potrošnje i zaštite životne sredine, ušao je u novu fazu.

Na predlog nemačkih Zelenih da se sadašnjoj ceni od 1,483 evro po litru doda još 16 (odnosno 10) centi, ključni predstavnici ostalih političkih stranaka su se usprotivili, pozivajući se na manje bogate nemačke gradjane.

Zeleni su vladajuće stranke optužili za licemerje: doneli su ambiciozan plan smanjenja emisije CO2, a sad se protive merama za ostvarenje tog plana.

A onda je Štefen Zajbert, portparol Vlade gospodje Angele Merkel, objasnio kako je zeleni plan te vlade našao formulu da bude i za poskupljenje benzina i za manje imućne nemačke gradjane.

Cene goriva (i za vožnju i za grejanje) će ionako rasti, rekao je Zajbert, jer je vladajuća koalicija donela odluku o postepenom rastu CO2 cene do 2025. godine, a ta odluka već ima uticaja na cenu goriva.

Kako je njegovu izjavu preneo finanzen.net, cilj nemačke vlade je da se poveća privlačnost alternativnih izvora energije i postigne štedljivija upotreba energije. Pri tome se socijalna dimenzija ne gubi iz vida: postepenost omogućava ljudima da se prilagode budućem kretanju cena investiranjem u ekološki prihvatljivije alternative.

One thought on “Nemačka vlada: I mi ćemo još povećavati cenu benzina

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com