Novinarstvo je prosto po prirodi opoziciono!

Oko toga su se iz prve složili Sergej Jastržembski pres sekretar bivšeg i danas sasvim neomiljenog ruskog predsednika Borisa Jeljcina i novinar Komersanta Viktor Lošak: sadašnja ruska vlast ne shvata prostu stvar da je „novinarstvo po prirodi opoziciono, prosto po prirodi“.

Jastržembski tvrdi da je Boris Jeljcin „prosto ponekad škrgutao zubima, ali je govorio: novinare ne dirati“.

U intervju napravljenom u okviru Komersantovog projekta „30 godina bez SSSR“, govorilo se i o meri u kojoj bi za javnost trebalo da bude otvoren lični život šefa države. U tom je kontekstu kao revolucionarno ocenjeno pismo Jastržembskog Jeljcinu o potrebi da se objavi informacija da je imao operaciju na srcu.

„To je bolno pitanje za, mislim, svaku državu i za svakog šefa države, naročito kad se on veoma dugo nalazi na vlasti. Kad postoji sistem smenjivosti i češće su (novi-Komersant) rukovodioci na vlasti, to nije tako bolno: ali što je duže čovek na vlasti, to je pod jačom pažnjom štampe ili sada blogera, interneta i tako dalje, čega tada nije bilo. Kao prvo, čovek koji krene tim putem i sedne u tu fotelju, mora sa tim da bude saglasan apriori. To je ravno onome kad se kaže da je štampa uvek po svojoj funkciji opoziciona vlasti. U tome se, uostalom, njen poziv i sastoji – korigovati vlast sa strane i biti na strani društva. I zato, stupajući na tu dužnost, čovek mora da razume da će biti prosto osvetljen sa svih strana: odozgo, odozdo, iz kosmosa, i tako dalje. I on mora da nadje neki algoritam, jer u današnje vreme zatvorenost informacija samo pravi probleme prvom čoveku države“, rekao je Jastržembski.

„Problemi su – glasine, problemi su – nagadjanja, problemi su – cele teorije zavera i tako dalje, koji se uglavnom radjaju pri deficitu informacija. Zato sasvim razumem želju rukovodilaca  država, ne samo kod nas, da zaštite svoju decu. Za mene je to razumljivo i prihvatljivo“, rekao je Jastržembski.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com