Nemački biznis: Nemačka energetska bezbednost u opasnosti

Najviši predstavnici nemačkog biznisa su uvereni da će pre letnje pauze Predstavnički dom američkog Kongresa usvojiti novi zakon o sankcijama Rusiji i Iranu kojim će nemačka energetska sigurnost biti dovedena u ozbiljnu opasnost.

Kako pišu Handelsblat i Frankfurter algemajne cajtung, nove američke sankcije podrazumevaju kazne za sve firme koje učestvuju u ruskim i iranskim naftnim i gasnim projektima, a cilj tih sankcija je, kako piše u samom zakonskom tekstu, da obezbede na svetskom tržištu prioritetnu poziciju američkoj energetskoj industriji i tako osiguraju američka radna mesta. Posebno neprijateljski stav američki zakon ima prema projektu Severni tok 2.

Nemački mediji i biznismeni podsećaju na zajedničku izjavu nemačkog ministra za inostrane poslove Zigmara Gabrijela i austrijskog kancelara Kristijana Kerna u kojoj se tvrdi da niko Evropi ne može propisivati od koga će kupovati energiju. U medjuvremenu, procedura usvajanja američkog zakona nastavlja da teče, a podršku je dobila i od članica EU Poljske i Hrvatske na sastanku Inicijative tri mora kome je prisustvovao i američki predsednik Donald Tramp.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com