Novi dogovor Rusije i Kine o gasu

Rusija i Kina su danas, kako je i najavljeno, potpisale novi memorandum o isporukama ruskog gasa Kini, ovog puta se radi o isporukama zapadnim koridorom.

Za vreme posete ruskog predsednika Vladimira Putina Kini, potpisan je ovaj memorandum kojim se predviđaju isporuke ruskog gasa iz nalazišta u zapadnom Sibiru. Te bi isporuke, kako javlja TASS, trebalo da počnu 2019. godine.

Šef kompanije Gasprom Aleksej Miler rekao je da se radi o isporukama gasa iz nalazišta u zapadnom Sibiru koji predstavlja resursnu bazu i za isporuke gasa Evropi. On je dodao kako obim i isporuka gasa iz Rusije u Kinu u srednjoročnoj perspektivi mogu prevazići obim isporuka Evropi.

Gasprom i kineska energetska kompanija CNPC, ranije su potpisali ugovor o isporukama 38 milijardi kubnih metara ruskog gasa Kini godišnje, istočnom maršutom. Gasovod Snaga Sibira kojim bi taj gas trebalo da se transportuje počeo je da se gradi 1. septembra, troškovi njegove gradnje procenjuju se na 55 milijardi dolara i Gasprom od kineske strane očekuje avans od 25 milijardi dolara.

Kako je ranije najavljeno, očekuje se da će zapadnim koridorom godišnje biti isporučivano još 30 milijardi kubnih metara ruskog gasa Kini gasovodom Altaj.

Potpisivanje ovih ugovora sa Kinom, ranije su svetski mediji ocenili istorijskim, a magazin Forbs ih je neki dan naveo kao jedan od bitnih razloga za učvršćivanje pozicije Vladimira Putina na prvom mestu liste najmoćnijih ljudi na svetu, koju taj magazin objavljuje jednom godišnje.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com