Ukrajini treba samo 2,5 milijardi kubika gasa

Vlada Ukrajine je saopštil da će ove zimske grejne sezone od ruskog Gasproma kupiti samo 2,5 milijadi kubika gasa umesto 5 milijardi kako se prvobitno računalo ili 4 milijarde nakoliko je nedvano bila skraćena narudžba ukrajinskog Naftagasa.

Kijev je otlatio prvu tranšu od 1,45 milijadi dolara starog duga za gas i Gasprom mu je već uputio račun za avansno plaćanje gasa za novembar. Medjutim, piše ruski list Komersant, Kijev je objavio da je grejna sezona počela kasnije nego što se očekivalo da u skladištima ovog trenutka ima oko 16 milijardi kubika, te da će ukrajinske zimske potrebe za ruski gasom biti revidirane.

Nije nemoguće, piše ruski list da Ukrajina sasvim odustane od ruskog gasa ove zime. Dosadašnji direktor ukrajinskog Naftagasa Andrej Kaboljev već je predložen za novog ukrajinskog ministra za energetiku , a on zagovara upravo takvu nultu opciju. Kaboljev je izjavio da bi Ukrajina trebalo da se oslobodi od niza mitova, a jedan od tih je da bi bez ruskog gasa svi umrli.

Ruski i ukrajinski mediji su poslednjih dana špekulisali čak i sa mogućnošću hapšenja dosadašnjeg ministra energetike Ukrajine Jurija Prodana.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com