Odakle Bugarska dobija gas?

U petak je svečano otvorena gasna konekcija izmedju Bugarske i Grčke, kojom bi u Bugarsku trebalo da stiže azerbejdzanski gas kao zamena za ruski.

Taj gasovod, tvrde njegovi  bugarski i grčki investitori, ima kapacitet od 3 milijarde kubika, tačno koliko godišnje troši Bugarska.

Ruska kompanija Gasprom u aprilu je potpuno obustavila direktne isporuke ruskog gasa Bugarskoj.

Novi ugovor izmedju Bugarske i Azerbejdzana o isporukama gasa nije još potpisan, pa se ne zna koliko će gasa dobiti Bugarska do ove zime.

Ruski izvori tvrde da je Azerbejdzan izrazio spremnost da do kraja ove godine Bugarskoj isporuči do 600 miliona kubika gasa.

U Bugarskoj je u toku duboka politička kriza, pa je bivša bugarska ministarka energetike Temenuzka Petkova optužila premijera u ostavci Kirila Petkova da prisvaja zasluge za gradnju gasne interkonekcije sa Grčkom cija je gradnja, po njenim rečima, počela oktobra 2019.godine za vreme premijera Bojka Borisova.

U izjavi za Bugarsku nacionalnu televiziju, ona tvrdi da Bugarska i dalje uvozi ruski gas, samo preko posrednika.

„Ne možete reći da ste diversifikovali snabdevanje zemlje prirodnim gasom, a raskinete ugovor s Gaspromom, a onda preko posrednika uvozite ruski gas iz Grčke po 30% višoj ceni“, rekla je bivša bugarska ministarka energetike Temenuzka Petkova za BNT.

Ona tvrdi da Bugarska nema garantovano snabdevanje gasom za ovu godinu :“Gas je osiguran samo za juli i avgust. Dugoročne ugovore o snabdevanju nemamo“, rekla je Petkova.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com