Odloženo potpisivanje ugovora Snaga Sibira 2

Potpisivanje ugovora između Rusije i Kine oko isporuka gasa preko zapadne maršrute, poznate kao Snaga Sibira 2, odlaže se do daljnjeg, izjavio je za Veodmosti zamenik ruskog premijera Arkadij Dvorkovič.

snaga sibira

„Znam da uopšte nema napretka. Ali, ne mogu da kažem koliko će vremena biti potrebno, kao i da li će se sporazum potpisati tokom naredne Putinove posete Kini (u septembru)“, rekao je Dvorkovič.

Rast potražnje za gasom u Kini opada i Peking trenutno razmatra svoje energetske potrebe, kaže analitičar Sberbanke Valerij Nesterov.

„Gasprom Kini nudi visoku cenu, objašnjavajući je visokim troškovima izgradnje gasovoda Snaga Sibira 2. S druge strane, rast potrošnje gasa, u Kini, je 2013. iznosio 13 odsto, prošle godine je pao na 8,5 odsto, a u prvih šest meseci ove je iznosio samo 2 odsto. Što znači da Gasprom neće moći da dobije visoku cenu za gas isporučen preko zapadne maršrute“, objašnjava Nesterov.

Očekuje se da će preko gasovoda Snaga Sibira 2 Moskva Pekingu isporučivati 30 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Što znači da bi Kina mogla da postane najveći kupac ruskog gasa s obzirom da je početkom prethodne godine potpisan sporazum o izgradnji gasovoda Snaga Sibira 1, kojim će se, do 2019. godine, Kini isporučivati 38 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com