Odlučeno :Ovako će EPS postati profesionalan gigant!

Odlučeno je : Elektroprivreda Srbije postaje akcionarsko društvo zatvorenog tipa, čiji će jedini akcionar biti država Srbija 100%.

Kome nije sasvim ili uopšte jasno kako se time garantovano postiže oslobadjanje najvažnijeg domaćeg preduzeća od uticaja politike i njegova profesionalizacija, pomoći će mu argumentacija Ministarstva rudarstva i energetike iz sledećeg saopštenja :

„Nadzorni odbor EPSa na današnjoj je sednici usvojio novi Statut, čime su se stekli uslovi da se to preduzeće transformiše iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo zatvorenog tipa, u 100 % vlasništvu države Srbije.

Usvajanje Statuta predstavlja sprovodjenje Odluke Vlade i prvi je korak ka reformi EPSa, kojom će se upravljački organi profesionalizovati, a profesionalno rukovodjenje dovesti do efikasnijeg poslovanja i učiniti EPS regionalnim energentskim gigantom.

Pre usvajanja Statuta od strane Nadzornog odbora EPSa, Ministarstvo rudarstva i energetike i Vlada izvršili su konsultacije sa sindikatima.

Nakon pažljivog razmatranja svih sugestija, u Statutu je definisano da jedan član Nadzornog odbora bude predstavnik zaposlenih, čime se dodatno štite prava radnika.

Takodje je naglašeno da osim pretežne i ostalih delatnosti, društvo obavlja i delatnost Trgovina električnom energijom, takodje u da društvo nastavlja da vrši javno snabdevanje električnom energijom, u skladu sa izdatom licencom Agencije za energetiku Republike Srbije iz 2016.godine i zakonom kojim se uredjuje energetika.

Promena pravne forme donosi uredjenje odnosa države i upravljanja. Statut predvidja da osnivač, Vlada Republike Srbije imenuje Skupštinu društva. S obzirom na to da je osnivač jedini akcionar, Skupština je jednočlana i ona imenuje Nadzorni odbor na koji prenosi najveći deo nadležnosti.

Nadzorni odbor ima sedam članova od kojih je jedan predsednik, a jedan predstavnik zaposlenih. Nadzorni odbor odredjuje strategiju i poslovne ciljeve društva i odgovoran je za njihovo ostvarivanje.

Takodje, Nadzorni odbor imenuje sedam članova Izvršnog odbora odnosno izvršne direktore od kojih je jedan generalni direktor. Izvršni direktori, izmedju ostalog, organizuju i rukovode procesom rada, prate sprovodjenje planova, daju naloge i smernice i odgovaraju za sprovodjenje odluka, kvalitet, obim i rezultate rada organizacionog dela kojim rukovode“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com