Odredjena nova trasa gasovoda od Rusije do Turske

Na sastanku, održanom u Ankari, izmedju predsednika Upravnog odbora Gasproma Alekseja Milera i turskog ministra za energetiku i prirodne resurse Tanera Jildiza razmatrana su ključa pitanja koja se tiču izgradnje novog gasovoda od Rusije do Turske kroz Crno more. 

Aleksej Miler i Taner Jildiz su pregledali preliminarne rezultate studije izvodljivosti o gasovodu i doneli odluku o njegovoj trasi. Gasovod će se sastojati od četiri kraka ukupnog kapaciteta 63 milijarde kubnih metara godišnje. Gasovod će prolaziti 660 km kroz stari koridor Južnog toka, a zatim 250 km kroz novi koridor prema evropskom delu Turske. 

Gasprom će 28. januara naručiti projekat i radove duž nove turske podmorske deonice. Podmorsku deonicu će Gasprom nezavisno graditi.

Kapaciteti transporta gasa na turskoj teritoriji će biti zajednički stvoreni. Akcije kompanija će biti odredjene daljim pregovorima. Turska strana je odredila Botas kao ovlašćenu kompaniju za realizaciju projekta. U roku od nedelju dana, Gasprom i Botas će pripremiti zajednički raspored glavnih aktivnosti implementacije plana.

„Zajedničko stvaranje objekata za transport gasa u okviru tako važnog projekta, čini Gasprom i Botas strateškim partnerima. Sastanak je održan u veoma konstruktivnoj i prijateljskoj atmosferi. Svi su fokusirani na rezultat. Naši prioritetni zadaci uključuju: analiziranje opcija trasa na turskoj teritoriji; definisanje izlazne tačke gasovoda, tačku isporuke gasa turskim potrošačima i tačku presecanja gasovoda na tursko-grčkoj granici. Dogovorili smo se da organizujemo posao tako da omogucimo potpisivanje medjudržavnog sporazuma u drugom kvartalu ove godine i počnemo sa isporukom gasa Turskoj u decembru 2016. godine. Kapacitet prvog segmenta će biti 15,75 bcm i biće u potpunosti namenjen turskom tržistu. S obzirom na nivo pripremljenosti kompresorske stanice Ruskaja i većine podmorskog dela gasovoda, ovaj raspored je apsolutno realističan“, rekao je Aleksej Miler.

Turska je Gaspromovo drugo po veličini tržište posle Nemačke. Prošle godine, Gasprom je u Tursku izvezao 27,4 milijardi kubnih metara gasa.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com