Koje je privatizacije stopirao Cipras

Na prvoj sednici Vlade Aleksisa Ciprasa doneta je odluka da se zaustave dve velike privatizacije u Grčkoj.

Privatizacija luke Pirej, koju su nameravali da kupe Kinezi, obustavljena je, a privatizacija najvećeg grčkog proizvodjača struje stavljena je na led.

Program privatizacije državne imovine u Grčkoj dogovorile su prethodne grčke vlade sa Trojkom (MMF, ECB, EK) medjunarodnih kreditora i taj je program više puta korigovan na dole.

Prvobitno je 2010. godine dogovoreno da Grčka privatizacijom državne imovine do 2015. godine obezbedi 50 milijardi evra. Plan je u medjuvremenu revidiran na 22 milijarde evra do 2020. godine.

Pre ove odluke o obustavi privatizacije, Medjunarodni monetarni fond je prognozirao da će ta zemlja zaključno sa 2015. godinom privatizacijom obezbediti 6,3 milijarde.

Grčka je u, medjuvremenu, obavila dve velike privatizacije: pre koji mesec je za 1,23 miliardu evra prepustila upravljanje nad 14 regionalnih aerodroma – medju njima su i oni u Solunu, na Rodosu, Kritu i Krfu – nemačkom Fraportu, a ranije je prodala i državnu lutriju OPAP za 622 miliona evra grčko-češkom konzorcijumu.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com