OPEK smanjuje proizvodnju nafte?

Cena nafte tipa Brent nastavlja da raste i danas je njena cena na svetskim tržištima bila iznad 80 dolara za barel, prenosi Gardijan, koji tvrdi da je rast prouzrokovan spekulacijama da će članice OPEK-a, na samitu koji se sledeće nedelje održava u Beču, odlučiti da smanje proizvodnju crnog zlata.

Cena nafte tipa Brent pala je od juna ove godine sa 115 dolara za barel na 77.

Mnoge članice OPEK-a, predvođene Venecuelom, Libijom i Ekvadorom, apelovale su na druge članice tog kartela da smanje proizvodnju kako bi se cena nafte približila na 90 dolara za barel.

Naftni analitičar američke banke Meril Linč Francisko Blanč smatra da OPEK može da smanji prozvodnju za 500 hiljada barela na dan.

„Trče okolo ko muve bez glave, sigurno će nešto uraditi“, rekao je Blanč za amričku televiziju CNBC.

Na rast cene nafte je, takođe, pozitivno uticao oporavak američke ekonomije. U SAD je nezapslenost u padu, prodaja nekretnina raste, a fabričke aktivnosti rastu najbržim tempom u poslednje dve decenije.

Ali, ne veruju svi da će članice OPEK-a uspeti da se dogovore oko smanjenja proizvodnje.

„Iz OPEK-a dobijamo različite poruke. Da li će Saudijska Arabija podleći pritisku članica koje žele da se smanji proizvodnja ili će odbiti njihov predlog? Ostaje da se vidi, biće jako zanimljivo“, izjavio je finansijski savetnik Ajers alijanse Džonatan Baret.

Još više skepticizma izrazio je generalni direktor konsultantske kuće IHS Viktor Šum: „Biće jako teško da članice OPEK-a postignu dogovor i smanje prizvodnju“.

Pad cena nafte raspalio je maštu mnogih teoretičara zavera. Pa tako dok jedni tvrde da članice OPEK-a u saradnji sa SAD smanjuju cenu nafte kako bi naštetili Rusiji i primorali je da prihvati rešavanje ukrajinske krize po Zapadnom modelu, drugi smatraju da Saudijska Arabija obara cenu kako bi izbacila iz konkurencije naftu dobijenu iz uljnih škriljaca, koja je dosta skupa za proizvodnju.

Pre početka finansijske krize (2008. godine) barel nafte tipa Brent prodavao se za 148 dolara.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com