Kad ćemo moći da biramo: Struja kod Obradovića ili Hamovića?

Ovih dana su u Nemačkoj neobično popularni portali koji nude kalkulatore struje i pomažu Nemcima da odluče koga od preko 1.000 isporučilaca sa 12.500 tarifa da izaberu za svog najpovoljnijeg snabdevača strujom.

Naročito su poplarni www.check24.de i www.Verivox.de.

Do 20. novembra svi snabdevači su morali da prijave svoju cenu za osnovnu tarifu i, kako su objavili ti portali, Nemci od Nove godine prvi put nakon mnogo godina mogu očekivati nižu cenu struje kod ozbiljnog broja ponudača. Niža cena čak i za osnovnu tarifu (bez bonusa, bez odabranog paketa) ima se zahvaliti nižoj nabavnoj ceni struje, ali i iznimnom smanjenju takse za obnovljive izvore energije, koja jako opterećuje cenu struje u Nemačkoj.

U kalkulator koji nudi portal, Nemci treba da unesu grad, vreme na koje struju naručuju, način plaćanja, otkazni rok koji bi im odgovarao i niz drugih podataka, i začas će besplatno znati koji ponudjač za njih ima najpovoljniju ponudu. E, ako žele da im posao prelaska kod novog isporučioca bude obavljen bez ikakvog štrapaciranja, samo jednim klikom, moraju, recimo, na portalu check24 da plate 20 evra i mogu smatrati da je posao za njih završen.

Nije svejedno ni koji će se portal za ovu operaciju prebacivanja od jednog k drugom snabdevaču odabrati – i portali ugovaraju sa snabdevačima bonuse za sebe i svoje klijente. A postoji i razlika ako se direktno kupac obraća snabdevaču.

U svakom slučaju, Nemcima se ovih dana upućuje nekoliko saveta: prvo, da nikako ne ostanu kod snabdevača po osnovnoj tarifi, kakav po jedan postoji u svakom gradu, dakle da predju kod alternativnog snabdevača jer gotovo svi takvi nude novopridošlom klijentu bonus od najmanje 100 evra i na kraju godine još jedno umanjenje, te mogu na struju uštedeti nekoliko stotina evra za godinu. Medjutim, ostajete bez svega ako snabdevača napustite pre isteka godine, zato se savetuje sklapanje ugovora na vreme ne duže od godinu dana i sa otkaznim rokom ne dužim od 6 nedelja. A kad godina prodje, idete drugom snabdevaču jer u drugoj godini saradnje izmedju snabdevača i kupca – bonusa nema.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com