Orijentacija Vlade Srbije zavisi od Aleksandra Antića?

U tekstu „Srbija se izvukla na neutralnost“ ruski list Komersant piše da odnosi Rusije i Srbije nisu kakvi su bili pre dve-tri godine, a da li je Srbija sasvim prelomila na Zapad znaće se pouzdano po sudbini Aleksandra Antića odnosno po kadrovskim rešenjima u oblasti energetike.

Taj list doslovce piše:

„Iako Aleksandar Vučić nastavlja da balansira u spoljnoj politici, danas je realno govoriti o izvesnom okretanju Beograda na stranu Zapada, što ne isključuje pojedinačne reveranse na Istok“, smatra izvor Komersanta u Beogradu, blizak strukturama vlasti.

„Konačno će o preokretu u srpskoj politici moći da se sudi veoma brzo – po raspodeli ključnih portfelja u novoj vladi Srbije, pre svega u Ministarstvu energetike. Ukoliko njih ne dobiju proruski političari, preokret će postati ozbiljan“, tvrdi taj izvor Komersanta.

Inače, parlamentarni izbori u Srbiji održani su još 21. juna.

Posle Srbije, 5. jula, parlamentarni izbori održani su u Hrvatskoj i Vlada je formirana ekspresno koalicijom HDZ-a i nacionalnih manjina.

U Severnoj Makedoniji su parlamentarni izbori održani 15. jula, Vlada je takodje već formirana koalicijom makedonske SDSM i albanske DUI, pri čemu je DUI dobio mesto vicepremijera, a poslednjih 100 dana mandata vlade premijer će biti Albanac.

Kako stvari stoje, vlada će pre nego u Srbiji biti formirana i u Crnoj Gori, iako su tamo parlamentarni izbori održani gotovi mesec i po dana posle izbora u Srbiji, naime 30. avgusta. I iako je rezultat izbora u Crnoj Gori smena vlasti posle 30 godina vladanja Demokratske partije socijalista.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com