Sutra počinju vojne vežbe Rusije i Belorusije

Po okončanju rusko-beloruske vojne vežbe „Slovensko bratstvo“ , koja će biti održana od 14. do 25. oktobra u Belorusiji, ruski vojnici će se vratiti u Rusiju, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, a prenosi Komersant.

Odluka o održavanju tih vežbi doneta je oktobra 2019. godine, navodi se u saopštenju koje citira TASS.

Oko 300 ruskih vojnika otputovaće na tu vojnu vežbu vozom. Sa njima će se u Belorusiju uputiti i 70 komada bojeve i specijalne tehnike.

Vežba je protivteroristička i nije usmerena protiv drugih država, citira se saopštenje Ministarstva odbrane Rusije.

Kako piše Komersant, u vojnoj vežbi „Slovensko bratstvo“ od 2015. godine je učestvovala i Srbija, a 2016. i 2019. godine je tu vežbu organizovala na svojoj teritoriji. Da bi ove godine, pred samu vežbu, Vlada Srbije „pod strašnim i nezasluženim pritiskom EU“ odlučila, da u narednih šest meseci ne učestvuje ni u kakvim vojnim vežbama ni sa NATO, ni sa ODBK, ni sa Rusijom, ni sa SAD, ni sa Kinom ni sa EU, ni sa Istokom ni sa Zapadom.

NATO je saopštio, prenosi Komersant, da nikakvi „konkretni dogadjaji sa Srbijom tokom narednih meseci nisu ni predvidjeni“.

Inače, sama Belorusija je izmedju 17. i 20. avgusta održala vojnu vežbu uz granicu sa Litvanijom, pošto Zapad, kako je objavio beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, koncentriše vojne snage uz belorusku granicu.

Iz Moskve je takodje saopšteno da su države članice Šangajske organizacije za saradnju (Kina, Kazahstan, Kirgizija, Rusija, Tadzikistan, Uzbekistan, Indija, Pakistan), članice Zajednice nezavisnih država (Jermenija, Azerbejdžan, Belorusija, Kazahstan, Kirgizija, Moldavija, Rusija, Tadzikistan, Uzbekistan) i Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (Belorusija, Jermenija, Kazahstan, Kirgizija, Rusija, Tadžikistan) dogovorile da održe prvu zajedničku vojnu vežbu u okviru manevara „Kavkaz 2020“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com