Polovina Nemaca veruje da će im Rusija obustaviti isporuke gasa

Sutra ističe rok u kome  Centralna banka i Ministarstvo finansija Rusije treba da predlože „jednostavan, razumljiv, transparentan i sprovodiv“ način da „neprijateljske države“ mogu od petka rubljama da plaćaju za isporučeni ruski gas.

Države članice G7, ali ne samo one, objavile su da tom ruskom zahtevu neće udovoljiti, medji njima je i Nemačka drugi po veličini kupac ruskog gasa.

Da će Rusija, kako je najavila, u tom slučaju i Nemačkoj obustaviti isporuke gasa, veruje 49 odsto od 1700 gradjana Nemačke, koje je anketirao Institut YouGov, 35 odsto ne veruje da će se to desiti, a 17 odsto nije moglo da odgovori, prenosi rezultate te ankete finanzen.net

Da postoji ozbiljan rizik da dodje do značajnog pogoršanja isporuka gasa, ocenjuje i Vlada Nemačke, pa je aktivirala prvi nivo svog Plana za vanredne situacuje Gas koji se sastoji od tri nivoa.

Prvi nivo predstavlja rano upozorenje na moguće probleme u snabdevanju i u skladu sa tim osnovan je pri Vladi Nemačke krizni tim koji stanje snabdevenosti analizira svaki dan i kome Savezna agencija za mreže svaki  podnosi dnevni izvestaj.

Nemački ministar privrede i energetike Robert Habek tvrdi da je snabdevenost osigurana, ali nemačku privredu i gradjane poziva na štednju gasa i evropsku solidarnost.

Posle nivoa upozorenja, sledi alarm – nivo, a država će se u tržište gasa umešati tek kad nastupi treći nivo i kanali snabdevanja budu realno ugroženi.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com