Porošenko: Evropa da preuzima gas na istočnoj granici Ukrajine

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko predložio je danas da se izvrši nova organizacija tranzita ruskog gasa namenjenog Evropi kroz Ukrajinu.

Obraćajući se poslanicima Vrhovne rade, Porošenko je rekao da bi Evropa trebalo ruski gas da preuzima na istočnoj granici Ukrajine. Tako bi Ukrajini tranzitnu taksu plaćala Evropa, a ne Rusija.

Na ovaj predlog ruski mediji i stručnjaci koje su ti mediji konsultovali reagovali su ciničnim i podsmešljivim komentarima.

„Mi gas nećemo prodavati Njeftogazu (ukrajinska gasna kompanija) ni pod kojim uslovima,“ izjavio je za ruske medije Konstantin Simonov, generalni direktor Fonda nacionalne energetske stabilnosti.

Porošenkov predlog, podozrevaju ruski komentatori, u stvari skriva nameru Ukrajine da preprodaje ruski gas na evropskom tržištu i tako konkuriše Gaspromu!

Sadašnji ugovor izmedju Rusije i Ukrajine o tranzitu gasa ističe 2019. godine. Rusija nastoji da do tog roka izgradi dva gasovoda, Turski tok i Severni tok 2, kao alternativu tranzitu ruskog gasa za Evropu kroz Ukrajinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com