Ukrajina očekuje ruski gas po ceni manjoj od 250 dolara

Ministar ekergetike Ukrajine Vladimir Demčišin je objavio da Ukrajina očekuje da sa Rusijom ugovori isporuke gasa po ceni nižoj od 250 dolara za 1.000 kubnih metara.

Ta bi cena važila od drugog kvartala ove godine, pošto poslednjeg dana marta ističe postojeći ugovor Ukrajine i Ruske Federacije, postignut uz posredovanje Evropske unije.

Ovo očekivanje nije nerealno. Jer Ministarstvo ekonomskog razvoja Ruske Federacije je najavilo da bi cena ruskog gasa za kupce van Rusije i Zajednice nezavisnih država mogla ove godine da padne za jednu trećinu na 222 dolara za 1.000 kubika. Cena gasa uskladjuje se sa cenom nafte, ali do tog uskladjivanja dolazi sa 6 do 9 meseci zakašnjenja.

Ministarstvo ekonomskog razvoja RF je najavilo da bi prosečna cena za evropske kupce mogla da padne za 35 odsto. Prosečna cena gasa za evropske kupce prošle godne je iznosila 341 dolar. Cena gasa zavisi i od načina plaćanja, količine kupljenog gasa i načina isporuka.

Srbija trenutno gas plaća 350 dolara za 1.000 kubika, ali cena važi za isporuke na granici sa Ukrajinom. I Srbija očekuje smanjenje cene, kako je u ovoj vesti napred navedeno.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com