Povlačenje na američki način: Dodatne snage SAD za zaštitu sirijskih naftnih izvora

Pentagon je saopštio da su SAD uputile dodatne vojne snage u naftonosne oblasti Sirije kako bi sprečili da naftni izvori opet dopadnu ruku Islamske države i drugih destabilizujućih subjekata.

Pentagon podvlači da je nafta najvažniji izvor prihoda Islamske države.

Kako prenosi TASS, Pentagon tvrdi da tu zaštitu obavlja u koordinaciji sa Snagama demokratske Sirije odnosno Kurdima.

Volstrit džornal tvrdi da će na ovom obezbedjenju biti angažovano 500 američkih vojnika, a Newsweek da će u svrhe zaštite naftnih polja biti angažovano i 15 tenkova Abrams.

Ranije je američki predsednik Donald Tramp izjavio: “Uzeli smo naftu pod zaštitu“.

„Ako se sećate, ja sam bio protiv intervencije (SAD) u Iraku .Bio sam gradjansko lice i nisam imao nadležnosti u toj oblasti. Svejedno sam uvek bio protiv intervencije u Iraku. To nije bila najbolja odluka, ali ja sam uvek govorio: ‘Ako intervenišete, onda zadržite za sebe naftu!’ Isto je i sada”, rekao je Tramp a prenosi ruska agencija TASS.

„Mi ćemo nešto smisliti za Kurde, kako bi oni imali novca. Moguće je da obezbedimo dolazak u region jedne od naših velikih naftnih kompanija, kako bi sve bilo uradjeno kako treba”, nastavio je on.

„Krupnih rezervi nafte u tom regionu (severo-istok Sirije) nema, ali svi ratuju za ono što ima“, zaključio je američki predsefnik Donald Tramp.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com